ОБСЄ: бойовики демонструють готовність до розведення, але обстрілів більше

 

Бойовики ОРДЛО демонструють готовність до розведення сил і засобів в районах н.п. Петрівське і Золоте, при цьому інтенсивність обстрілів на лінії розмежування в Донецькій області.

Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ, оприлюдненому 12 жовтня (станом на 19:30 11 жовтня).

“СММ знову зафіксувала сигнальні ракети, які позначали готовність збройних формувань до відновлення розведення сил і засобів на ділянках розведення в районах Золотого і Петрівського, однак дії з відновлення процесу розведення не розпочалися”, – констатують в ОБСЄ.

“СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, та не зафіксувала жодного такого порушення у Луганській області”, – зазначено у звіті.

Відповідно до звіту Спеціальної моніторингової місії, 11 жовтня в Донецькій області “СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, також зафіксувавши більше вибухів (близько 150), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (приблизно 90 вибухів). Більшість порушень режиму припинення вогню зафіксовано в районах на північ і північний схід від н. п. Широкине (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька), на південь і південний схід від н. п. Світлодарськ (підконтрольний урядові, 57 км на північний схід від Донецька), а також на південь і захід від Донецької фільтрувальної станції (ДФС; 15 км на північ від Донецька)”.
При цьому в Луганській області Місія не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (24 вибухи).

Варто зазначити, що СММ ОБСЄ ділить кордон з ОРДЛО на обстріли на ньому за адміністративними позначками областей, тоді як командування ООС розділяє фронт на Донецький і Луганський напрямки (зони ОТУ “Схід” і “Північ”) інакше – в Луганський напрямок включається частина Донецької області на від Горлівки і далі на північ.

Також спостерігачі заявляють про озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення у підконтрольних уряду районах Донецької області, а також у непідконтрольних уряду районах ОРДЛО.

“Місія зафіксувала 69 одиниць озброєння, розміщених у порушення ліній відведення. Також зафіксовано 103 одиниці озброєння, розміщені за лініями відводу, але за межами місць зберігання у підконтрольних уряду районах Донецької області, а також непідконтрольних уряду районах Луганської та Донецької областей”, – повідомили у місії.

При цьому в т.зв. “постійному місці зберігання важкого озброєння” в непідконтрольному урядові районі Луганської області 11 жовтня, за спостереженнями СММ, досі бракувало 1 реактивної системи залпового вогню
(РСЗВ БМ-21 “Град” калібру 122 мм).

Як інформувала “Новинарня“, президент Володимир Зеленський заявив, що розведення військ у Петрівському можливе тільки після тижневого дотримання “тиші” в Золотому.

Читайте також:
Ще одна невдала спроба: бойовики “ДНР/ЛНР” звинувачують Зеленського у зриві розведення військ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.