Померла перша людина, що вийшла у відкритий космос

 

11 жовтня у віці 85 років помер радянський і російський космонавт Олексій Леонов – перша людина, що вийшла у відкритий космос.

Про це повідомила пресслужба російського Центру підготовки космонавтів імені Гагаріна.

Як відомо, 18-19 березня 1965 року Олексій Леонов разом із Павлом Беляєвим він здійснив політ у космос другим пілотом на космічному кораблі “Восход-2”. Під час цього польоту Леонов здійснив перший в історії космонавтики вихід у відкритий космос тривалістю 12 хвилин і 9 секунд.

Генерал-майор авіації. Здійснив загалом два польоти в космос. Відповідно, двічі Герой Радянського Союзу (1965, 1975).

Як відомо, Олексій Леонов – уродженець Кемеровської області РФ.
З Україною його поєднує те, що у 1953-1955 роках він навчався в Кременчуцькій військовій авіаційній школі початкового навчання льотчиків (Полтавська область). 1967 року став почесним громадянином міста Кременчука.
Має український орден “За заслуги” III ст. (2011).

22 січня 1969 року Леонов перебував в автомобілі, що був обстріляний офіцером Віктором Ільїним під час замаху на генсека ЦК КПРС Леоніда Брежнєва.

Вийшов на пенсію в 1991 році, проживав у Москві . У 1992-1993 роках був директором космічних програм фірми “Четек”. Радник першого заступника голови ради директорів “Альфа-банку”. Член Вищої ради партії “Єдина Росія”, прибічник політики Путіна.

Отримав визнання як художник (співпрацював з А. Соколовим ), його роботи широко виставляються і публікуються.

Читайте також:
У шпиталі Дніпра помер морпіх В’ячеслав Кубрак, поранений на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна