“Екстремістська діяльність”: шамана, який ішов виганяти Путіна, закрили під підписку про невиїзд

 

Суд обрав запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд якутському шаману Олександру Габишеву, який пішки йшов із Якутії на Москву, щоб “вигнати Путіна”.

Про це повідомляє російська інформагенція “Інтерфакс”.

Акцію Габишева визнали “закликом до екстремістської діяльності”.

Кримінальна справа про “публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності”  (ч. 1 ст. 280 КК РФ)  була порушена проти шамана 12 вересня. Із 13-го по 20 вересня шаман знаходився в розшуку, і був доставлений до слідчого 20 вересня.

“Олександр Габишев із 6 березня по 22 травня, перебуваючи в невстановленому місці, звернувся особисто до групи людей із закликами до здійснення екстремістської діяльності. За результатами психолого-лінгвістичного дослідження, в висловлюваннях Габишева міститься публічний заклик до насильницьких дій щодо президента РФ“, – йдеться в постанові суду.

Шаман Олександр Габишев у березні 2019 року вирушив пішим походом з Якутії до Москви, щоб “вигнати Путіна” і “відновити народовладдя”. За два роки він планував пройти 8 тисяч кілометрів.
Габишев вважає президента Росії породження темних сил, з яким під силу впоратися тільки шаманові. Відео з проповідями шамана набрали більше мільйона переглядів. Після пів року дороги мітинги за участю Габишева в Забайкаллі та Бурятії зібрали по кілька сотень людей.
У ніч на 19 вересня Габишева викрали невідомі на трасі “Байкал” в Бурятії (як виявилося – затримали силовики). Його повернули в Якутськ.

У правозахисній організації Amnesty International якутського шамана назвали в’язнем совісті і вимагали його звільнення.

Прихильники шамана, що приєдналися до нього в дорозі, планують продовжити шлях Габишева.

Читайте також:
Якутський шаман, який іде виганяти Путіна, здолав вже 3 тис. км та дістався Іркутської області

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна