Міністри ЄС не домовилися про військово-морську місію в Ормузькій протоці

 

Міністри країн ЄС не дійшли згоди щодо європейської військово-морської місії із гарантування безпеки в Ормузькій протоці під час неформальної зустрічі в Гельсінкі.

Про це у четвер, 29 серпня, повідомляє DPA.

На початку цього місяця Німеччина висунула ідею місії ЄС зі спостереження за поліпшенням безпеки на морі в Ормузькій протоці, де Тегеран захопив британський нафтовий танкер минулого місяця.

Однак міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що ця пропозиція має бути оцінена на тлі заяви президента США Дональда Трампа на саміті “Великої сімки” про можливі переговори зі своїм іранським колегою Хассаном Рухані.

“Все, що може сприяти деескалації, зараз корисно”, — сказав Маас.

Вашингтон почав місію по забезпеченню безпеки в Ормузькій протоці в рамках своєї кампанії “максимального тиску”.

Німеччина та інші країни ЄС прагнули дистанціюватися від підходу США, в тому числі шляхом реалізації ідеї окремої європейської військово-морської місії.

Міністр закордонних справ Австрії Александр Шелленберг підтримав цю ідею, стверджуючи, що присутність спостерігачів ЄС буде стримувати будь-яку агресію. Але його латвійський колега Едгар Рінкевичс вказав на правові проблеми і сказав, що найближчим часом не очікується ніякого рішення.

Читайте також:
Колишнього мера Тегерана засудили до смертної кари

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна