У Біарріці стартує саміт G7: говоритимуть і про Україну

 

Лідери країн “Великої сімки”, або “Групи семи” (G7), збираються в суботу, 24 серпня, на саміт у курортному місті Біарріц на південному заході Франції. Зустріч високого рівня пройде 24-26 серпня.

Франція, яка цього року головує у G7, головним пріоритетом саміту визначила боротьбу з нерівністю.

“Новий формат саміту у Біарріці, який включає партнерські країни, зокрема африканські, а також ключових представників громадянського суспільства, надасть спільні відповіді, як боротися із усіма формами нерівності”, – заявили у французькому головуванні.

Для досягнення цієї мети Франція визначила п’ять пріоритетів: боротьба з нерівністю можливостей, просування гендерної рівності, забезпечення доступу до освіти на високоякісної медицини; зменшення нерівності у захисті планети через фінансування заходів із запобігання змінам клімату, що ґрунтується на збереженні біорозмаїття та океанів; вжиття заходів заради миру, протидії безпековим загрозам, тероризму, що послаблюють основоположні засади суспільств; використання можливостей, які створені цифровими технологіями та штучним інтелектом, з метою просування етичних та орієнтованих на людину питань; відновлення рівноправного партнерства з Африкою, зазначає “Укрінформ“.

З метою обговорення та вирішення проблем нерівності на саміт у Біарріці запрошені також лідери восьми країн-партнерів: це Австралія, Чилі, Індія, Південна Африка, Буркіна-Фасо, Сенегал, Руанда та ПАР.

За програмою саміту, увечері в суботу президент Франції Еммануель Макрон зустрічатиме та вітатиме глав держав та урядів G7. Далі лідери зберуться на неформальну вечерю.

У неділю зустріч високого рівня розпочнеться з робочої сесії, присвяченій питанням безпеки та оборони, а також глобальній економіці, економічному зростанню і торгівлі.

Лідери особливу увагу приділять Україні, ситуаціям в Ірані, Сирії, Лівії та на Близькому Сході.

Далі у форматі робочого обіду глави держав та урядів G7 спільно із запрошеними партнерами обговорять головну проблематику саміту – боротьбу з нерівністю, включаючи пропозиції у подоланні гендерної нерівності.

Наступна робоча сесія в другій день саміту буде присвячена партнерству з Африкою.

Увечері неділі лідери зберуться на вечерю у розширеному форматі – разом із дружинами.

У понеділок, заключний день саміту, глави держав та урядів обговорять проблеми клімату, захисту біологічного розмаїття та океанів, а також проведуть робочу сесію з питання цифрової трансформації.

“Велика сімка”, або G7, є неформальним об’єднанням Франції, США, Великої Британії, Німеччини, Японії, Італії, Канади, а також Європейського Союзу.
Ці найбільші економічно розвинені світові держави складають 50% глобальної економіки, поділяють спільні цінності свободи і демократії, мають колективне прагнення вирішувати найголовніші проблеми світу.

Росію прийняли до групи 1998 року – так вона перетворилася на G8, але виключили зі складу країн-учасниць після окупації РФ Криму.

Нагадаємо, напередодні зустрічі G7-2019 у Біарріці президенти США й Франції, Дональд Трамп і Еммануель Макрон, зробили резонансні заяви щодо потреби повернути у “Велику сімку” Росію. 22 серпня Трамп повторив цей заклик.
Однак проти повернення Путіна виступили інші лідери об’єднання.

Так само президент США Дональд Трамп висловлювався за відновлення членства Росії у “Великій сімці” на саміті G7 в Канаді 2018 року. Тоді інші лідери G7 теж виступили проти повернення РФ.

Читайте також:
“Після деокупації Криму й Донбасу”: Зеленський підтримав повернення Росії в G8

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна