Хода гідності, Марш захисників, перекриття вулиць: усе про святкування Незалежності в Києві

 

Офіційні урочистості з нагоди 28-ї річниці Незалежності України в суботу, 24 серпня, починаються в Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні з ушанування пам’яті героїв.

Офіційні заходи

На Алеї Небесної Сотні відбудеться церемонія покладання квітів. Під час хвилини мовчання пролунають сто ударів дзвона у пам’ять про Небесну Сотню, їх підхоплять інші українські міста.

Далі – на Майдані Незалежності вперше прозвучить Гімн України в оригінальному аранжуванні тривалістю понад сім хвилин, який виконають оркестри та відомі музиканти із залученням близько 600 голосів.
Народна артистка Тіна Кароль виконає наживо частину Державного Гімну. Окрім неї, співатимуть оперні діви Анжеліна Швачка та Оксана Крамарєва.

Заплановано підняття Державного Прапора України.

На заходах на Майдані буде присутній президент Володимир Зеленський.

Відбудеться нагородження українців, які досягли успіхів у різних сферах. Захід завершиться так званою “Ходою гідності”, яку президент Зеленський ініціював замість масового військового параду.

Новий формат офіційного святкування Дня Незалежності на Майдані запропонував офіс Президента. Важливими дійовими особами святкових заходів у Києві стануть діти як майбутнє країни.
Режисером заходу є Алан Бадоєв, а режисером-постановником – Олена Коляденко.
До організації дійства залучені українська дизайнерка, авторка суконь-вишиванок Віта Кін, режисери Андрей Боутенок та Марина Шалева, саундпродюсер, член журі національного відбору “Євробачення” у 2018/19 роках Євген Філатов.

Хода складе не тисячі, як раніше, а сотні учасників. Було заявлено, що на майдані Незалежності цього року не буде масштабних декорацій чи спецконструкцій. Утім, як зазначили організатори, на Алеї Героїв Небесної сотні “буде представлено декілька художніх інсталяції у вигляді щитів «Беркута», пожежної машини з брандспойтом (водомет) – тієї, що перекрила вулицю під час бойових дій у 2014-му”. Також на репетиціях було помічено велику кількість розфарбованих у синьо-жовті кольори фортепіано.

Читайте також:
Постановники Ходи Гідності Бадоєв і Коляденко не отримували гроші з держбюджету, – ОПУ

Таким чином, 24 серпня у Києві пройдуть два марші – офіційний (“Хода гідності”) і неофіційний (Марш захисників України), який проведуть ветеранські спілки, волонтери та сім’ї загиблих воїнів.

Альтернативний парад

Збір учасників “Маршу захисників” запланований на 10:00 у парку імені Тараса Шевченка.

Стартує “народний парад” об 11:00 від Червоного корпусу Київського національного університету.

Колони підуть вулицею Володимирською, бульваром Шевченка, потім – Хрещатиком, із зупинкою біля ЦУМу (вирівнювання приблизно об 11:30), до майдану Незалежності.

Перша “коробка” – рідні та близькі загиблих, потім – ветерани з інвалідністю, за ними будуть іти представники ветеранських організацій із різних регіонів України, потім – військовослужбовці, остання “коробка” – цивільні.

Організатори ходи очікують на марші понад дев’ять тисяч учасників.

Ветерани шикуються за територіальною ознакою за вказівками стюартів. Те саме стосується і представників окремих підрозділів та формувань.

Станом на 23 серпня були заявлені та організовані такі окремі колони: “Азов”, “Айдан”, 128-ма бригада ЗСУ, 131-й розвідбат, ДУК “Правий сектор”, УДА, зведений загін медиків-волонтерів (“Госпітальєри”, ПДМШ, ASAP).
Використання політичної символіки на “Марші захисників” заборонено.

На Майдані Незалежності рівняння буде на дітей. За вказівками стюартів “коробки” виконають робить маневр шикування, буде проведено патріотичний флешмоб, фотографування та скандування.

Далі охочі попрямують до Стіни пам’яті біля Михайлівського Собору для проведення міжконфесійної панахиди за полеглими.

Перекриття руху транспорту

Київський метрополітен у День Незалежності оголосив про закриття на час проведення заходів станції “Майдан Незалежності” на вхід і вихід – ця станція працюватиме лише як пересадочна.

На час проведення масових заходів буде перекрито для автотранспорту рух Хрещатиком, а також деякими центральними вулицями столиці.

Як повідомила пресслужба КМДА, передбачено заборону рух транспорту:

– 24 серпня з 08:00 до 22:00 – на вул. Хрещатик (від вул. Богдана Хмельницького до бульвару Тараса Шевченка) на час проведення заходу, присвяченого пам’яті загиблих і зниклих безвісти бійців за незалежність України;

– 24 серпня з 07:00 до 13:00 – Русанівська набережна – Русанівський бульвар (у напрямку Дніпровської набережної) – Русанівська набережна – Дніпровська набережна – (розворот біля Дніпровської набережної, 16) – Дніпровська набережна – Русанівська набережна – Русанівський бульвар – Русанівська набережна) на час проведення спортивно-масового заходу «Забіг у вишиванках «Кубок до Дня Незалежності України»);

– 24-25 серпня – на вул. Володимирській (від вул. Великої Житомирської до вул. Десятинної) на час проведення мистецького фестивалю.

Також транспортний рух тимчасово обмежать на час підготовки і проведення святкових заходів:

– 23 серпня з 17:00 до завершення заходів 24 серпня на вул. Великій Житомирській від вул. Володимирської до вул. Михайлівської, на вул. Михайлівській від Володимирського проїзду до вул. Хрещатик, на вул. Костьольній від вул. Михайлівської до вул. Трьохсвятительської, на вул. Трьохсвятительській від вул. Хрещатик до Михайлівської площі, на Володимирському узвозі від вул. Петра Сагайдачного до Європейської площі, на вул. Михайла Грушевського від Петрівської алеї до Європейської площі, у разі потреби на вул. Михайла Грушевського від вул. Садової до Петрівської алеї, а також на Петрівській алеї та Парковій дорозі від алеї Героїв Крут до вул. Михайла Грушевського, на вул. Хрещатик від вул. Богдана Хмельницького до Європейської площі, на вул. Архітектора Городецького від вул. Марії Заньковецької до вул. Хрещатик, на алеї Героїв Небесної Сотні від вул. Ольгинської до вул. Хрещатик;

– 24 серпня з 10:00 до 12:00 – на вул. Володимирській від вул. Льва Толстого до бульвару Тараса Шевченка, на бульварі Тараса Шевченка від вул. Володимирської до Бессарабської площі, на вул. Великій Васильківській від вул. Петра Скоропадського до Бессарабської площі, на вул. Басейній від Крутого узвозу до вул. Хрещатик;

– 28 серпня з 09:00 до 12:00 – на Повітрофлотському проспекті (від Солом’янської площі до Повітрофлотського проспекту, 25) на час проведення заходу, присвяченого пам’яті загиблих та зниклих безвісти бійців за незалежність України.

Крім того, передбачено заборону паркування транспортних засобів у місцях підготовки та проведення урочистих заходів.

Як інформувала “Новинарня“, 9 липня, президент Зеленський офіційно заявив, що військового параду на День Незалежності не буде. За його словами, в цьому році гроші, які могли бути виділені на проведення військового параду, перерахують українським військовим як премії.

У відповідь на це ветерани АТО заявили про альтернативний військовий парад замість скасованого президентом Зеленським.
Було створено оргкомітет “народного” параду, який відбудеться в Києві 24 серпня та об’єднає ветеранські середовища, незалежно від політичних поглядів.

15 липня президент Зеленський підписав указ про відзначення Дня Незалежності – без військового параду.

Згодом, уже після оприлюднення планів “народного” параду, в офісі президента повідомили, що на День Незалежності “замість традиційного параду в радянських традиціях з недешевою демонстрацією військової техніки на центральній вулиці столиці відбудеться “Хода гідності” за участю представників різних родів військ ЗСУ, медиків, вчителів, спортсменів тощо, а також самого президента Зеленського.

15 серпня на злітно-посадковій смузі АНТК “Антонов” відбулася перша репетиція маршу, який планує офіс президента Зеленського. На репетицію залучили військових із різних підрозділів, Нацгвардію, ДСНС тощо. Режисерами заходу стали кліпмейкер Алан Бадоєв та постановниця танців Олена Коляденко.

За часів президента Порошенка військовий парад на Хрещатику проводився щороку.

Читайте також:
Генерал Забродський розповів про свій план на День Незалежності

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна