AFTERILOVAISK: у мережі презентували мультимедійний проєкт про живих і загиблих в “Іловайському котлі”

 

Наприкінці серпня Україна відзначатиме 5-ту річницю трагічних подій під Іловайськом на Донеччині, де виходячи так званим “зеленим коридором” з оточення українські бійці потрапили під розстріл російських військ.

Щоб розповісти про події в “Іловайському котлі”, де українська армія зазнала найбільших втрат за всю свою історію, а головне – про воїнів, які там опинилися,  створений документальний проєкт AFTERILOVAISK.

Його авторами є документальні фотографи Макс Левін та Маркіян Лисейко, які знімали події в Іловайську з 23 по 29 серпня 2014 року й виходили сумнозвісним “зеленим коридором” разом з українськими військовими.

Жаліти «бідних хлопчиків», яких розстрілювали під час виходу з оточення, мов у тирі — AFTERILOVAISK не про це. Він про інше. Це історія хлопців, які одного дня стали чоловіками. Незалежно від віку, і до речі статі. В Іловайську були й жінки, котрі проявили ті самі якості. Війна дала їм всім таку можливість”, – наголошують автори на сторінці проєкту в мережі “Фейсбук”.

Це історія про точку неповернення, яку пройшов кожен з них. Пройшов, втративши друга. Побачивши очі росіян, які проводжали їх поглядом у пастку. Повернувшись з полону. Переживши все, або залишившись в Іловайську назавжди.
Це історія про вибір. Адже у 2014-му причин не піти на війну, можна було знайти безліч: «хвора мама», «дружина і діти», «я не вмію воювати» або «на роботі я принесу більше користі країні». Причина піти — одна. Небайдужість”.

На сайті Afterilovaisk.com в інтерв’ю, аудіоспогадах та короткометражних фільмах зібрані розповіді про військових, що загинули під Іловайськом, а також тих, хто вийшов з оточення.

Проєкт складається з документальних записів свідчень українських військових та добровольців, інтерв’ю зі свідками подій і родичами загиблих.

Читайте також:
Іловайська одіссея Валерія Маринця: “Якби не домовляння про зелений коридор, ми ще б довго трималися”

Зібраний матеріал оброблено силами волонтерів, проєкт реалізовується коштом волонтерської й партнерської допомоги та благодійних внесків.

“Самою лише фотографією чи статтею не зупинити війни. Але якщо ми не будемо документувати дійсність, то в історії залишиться лише пропаганда. Брехня у статтях та фільмах, у новинах та розмовах замінить правдиві свідчення очевидців, перепише історію, і ніхто й не знатиме про те, як все було насправді, якою була реальність”, – підкреслює керівник проєкту Макс Левін.

З 29 серпня 2019 року автори обіцяють запустити й англомовну версію сайту, щоб доносити правду про події серпня 2014 року до всього світу.

Читайте також:
Згадати Іловайськ. 29 серпня – День пам’яті загиблих за свободу України.
ФОТО, ВІДЕО

Стопа людини. Як через п’ять років повернувся додому з-під Іловайська
боєць Руслан Дейнеко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна