Згадати Іловайськ. 29 серпня – День пам’яті загиблих за свободу України. ФОТО, ВІДЕО

оновлено

29 серпня – народний День пам’яті загиблих за свободу України.

Саме цього дня 2014 року українські війська виходили з іловайського оточення по так званому “зеленому коридору”, зазнавши найбільших втрат через віроломні дії регулярної армії Росії.

За даними Міністерства оборони України, вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, загальна кількість контингенту РФ становила 3,5 тис. чоловік особового складу, 60 танків, 320 БМД і БМП, 60 гармат, 45 мінометів, 5 ПТРК.

Путінський “зелений коридор” став для наших військових, передусім для добровольчих батальйонів, справжньою “дорогою смерті”.

В цілому за весь період боїв за Іловайськ, із 7 серпня по 30 вересня, за офіційними даними, загинули 366 українських військових, 429 було поранено, 128 потрапили у полон і 158 зникли безвісти.

На сьогодні 11 військовослужбовців досі утримують у полоні, 84 вважаються зниклими безвісти.

Уцілілі учасники подій називають ще більшу кількість загиблих.

Підбитий український танк під Іловайськом. Фото: Reuters

Волонтери, ветерани, громадські діячі, журналісти записали відео до Дня пам’яті.

“День пам’яті загиблих за свободу України.
Тільки державні прапори. Тільки відзнаки бойових частин.
Тільки пам’ять. Тільки любов. Тільки подяка. Тільки Україна. Тільки Герої.
Вічна пам’ять!
29 серпня в твоєму місті.
Слава Україні!”

Фото з ФБ

Цього дня в Києві біля посольства Росії відбулася акція “Путін, за Іловайськ відповіси!” за участю ветеранів АТО і громадських активістів.

Учасники пікету з відповідним плакатом вимагали покарати президента РФ Володимира Путіна за вбивство українських військових під Іловайськом.

“Путін повинен відповісти персонально – прийшов час сказати це тому, хто віддав наказ вбивати наших побратимів!” – підкреслив в анонсі один з організаторів акції Олексій Гетьман із батальйону Нацгвардії ім. Кульчицького.

ОНОВЛЕНО. Учасники акції встановили на проїжджій частині 366 білих хрестів на знак пам’яті про жертв Іловайської трагедії з їхніми портретами. Підніжжя хрестів облили символічною “кров’ю”.

Як повідомляє “Укрінформ“, до акції долучилось кілька сотень учасників – чимало людей у військовій формі, добровольці, родичі й друзі загиблих.

Акція в 4-ту річницю трагедії Іловайська під посольством Росії

Активісти принесли також опудало з маскою російського президента, загорнутого у прапори так званих самопроголошених “республік” ОРДЛО.

Учасники акції тримали плакати “Не забудемо, не пробачимо”, “Путін – вбивця”, “Путін, за Іловайськ відповіси”.

Акція

Присутні вшанували загиблих в Іловайській операції хвилиною мовчання.

Організатори акції спробували передати звернення до Путіна з вимогою звільнити усіх українських політв’язнів, однак працівники посольства через голосовий зв’язок біля входу заяву прийняти відмовились і порекомендували направити звернення поштою на адресу посольства.

 

Читайте також:
Муженко пояснює штурм “непотрібного” Іловайська
впливом бізнесменів, зокрема Корбана. ВІДЕО

Як виглядало пекло. “Іловайський котел” у спогадах бійців

У Генштабі назвали причину Іловайської трагедії

Іловайська одіссея Валерія Маринця:
“Якби не домовляння про зелений коридор, ми ще б довго трималися”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна