Муженко пояснює штурм “непотрібного” Іловайська впливом бізнесменів, зокрема Корбана. ВІДЕО

 

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко не виключає, що певні політики та бізнесмени були зацікавлені у штурмі Іловайська в 2014 році.
Про це він сказав в інтерв’ю для документального фільму про іловайські бої 2014 року, оприлюднивши уривки відео в соцмрежі.

“Я думаю, що такий вплив [з боку певних політиків та бізнесменів] був. Я не можу привести якусь фактуру вам, я думаю, що є достатньо компетентних органів, які повинні займатися і мати певну інформацію. Це одне, а друге те, що я знаю про цю нараду, яка була у [заступника голови Дніпропетровської ОДА Геннадія] Корбана. Така інформація у нас була”, – зазначив НГШ.

Муженко також розповів також про інформацію щодо наради в Кураховому.

“Там теж питання розглядались щодо важливості критичних об’єктів на території Донецької області. Були й там, я так розумію, і певні плани взяття під контроль Іловайська. Це був просто проміжковий етап до володіння якимись серйозними об’єктами. Можливо, ТЕС, можливо якийсь інший об’єкт на території Донецької області”, – вказав голова Генштабу.

Генерал армії Муженко розповів, що в 2014 році військові були слабко проінформовані про об’єкти інфраструктури, що впливали на життєдіяльність у всьому регіоні. В тому числі – про бази державного резерву (наприклад, база в Докучаєвську).

За його словами, штаб робив запити в міністерства і в Кабінет Міністрів, але повного переліку таких об’єктів військові не отримали.

“Наскільки вони мали вплив, я зараз не можу пояснити, краще спитати у тих командирів батальйонів і в тих людей, як Ви кажете мали, або могли мати вплив. Я такий варіант не виключаю”, – сказав НГШ.

“Іловайськ в липні мав ще певний інтерес для нас, як велика вузлова станція, і він в наших планах розглядався як один з тактичних епізодів, тактичних завдань, яке вирішувалось в ході всієї операції”, – розповів Муженко.

Він зазначив, що тодішня операція мала розмах на 400 км.

“Іловайськ, як населений пункт – це було просто як одне із тактичних завдань всієї операції. Якогось стратегічного значення він для нас не мав, особливо вже у серпні місяці, коли ми контролювали Кутейникове. А Кутейникове надало нам можливість перерізати якраз залізничне сполучення з Росією – залізничну гілку, яка йде через Амвросіївку–Кутейникове на Іловайськ, а потім на Макіївку і Донецьк. Тобто нам не було такої необхідності ставити Іловайськ, як якийсь стратегічний центр, який необхідно було будь за що взяти”, – пояснив Муженко.

За його словами, 19 серпня сили АТО звільнили Ясинувату.

“Десь після 23-24-ї години 95-ту бригаду ми вивели на відновлення боєздатності тому, що ми мали для неї ще кілька завдань, які повинна була вирішувати. Їх повинен був замінити підрозділи Національної гвардії, які були введені теж в Ясинувату”, – згадує він.

“На допомогу цим підрозділам в подальшому повинні були підійти підрозділи 93-ї окремої механізованої бригади. Але до ранку там повинні були лишатися підрозділи Національної гвардії, які могли утримувати контроль над Ясинуватою. З виходом 95-ї бригади підрозділи Національної гвардії покинули Ясинувату і на ранок ми виявили те, що Ясинувата знову знаходиться під контролем бойовиків. Перед нами виникло питання повернення контролю над Ясинуватою, і виникла пропозиція, щоб не зв’язуватися з Ясинуватою, а зосередити свої зусилля на Іловайську”, – продовжив Муженко.

В той же час, за його словами, і було створено угрупування з підрозділів та добровольчих батальйонів МВС.

“Від нас тоді було залучено за їхнім клопотанням (МВС) тільки механізовану групу – це техніка 51-ї бригади, частково техніка ротно-тактичної групи 17-ї бригади. Потім там ще була збірна (група) з 93-ї бригади, яка підтягувалась рішенням керівника сектору “Б” генерала Хомчака. І управління повинно було б здійснюватися ними. Але тоді генерал Хомчак проявив ініціативу в плані того, що я хочу туди виїхати, організувати взаємодію”, – розповів НГШ.

“Я, до речі, йому сказав – там достатньо полковника з вашого штабу для того, щоб він підтримував цю взаємодію. Ваше завдання керувати підрозділами у всьому секторі. Він попросився, що буквально виїде організує взаємодію, подивиться, розбереться там в ситуації і повернеться. Ну так трапилось, що вже в період 20-21 серпня зав’язались ці бої за Іловайськ, і він там так і залишився і вже виходив безпосередньо в ніч з 28 на 29 серпня 14-го року”, – підсумував Муженко.

Читайте також:
Як виглядало пекло. “Іловайський котел” у спогадах бійців

Під Києвом почали знімати фільм “Іловайська історія”: Бішут грає Бішута

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна