Під Києвом почали знімати фільм “Іловайська історія”: Бішут грає Бішута

 

15 серпня в Україні стартували зйомки художнього фільму під робочою назвою “Іловайська історія”, який розповідатиме про події в Іловайську в серпні 2014 року. Зйомки стрічки відбуваються під Києвом.

Про це повідомляє “Громадське” з посиланням на організаторів картини.

В основу сценарію покладена історія добровольців батальйону “Донбас”.
Основна сюжетна лінія розгортається в Іловайську. У центрі сюжету — командир штурмової групи батальйону “Донбас” із позивним “Бішут”, який разом із побратимом отримав поранення і залишився в оточенні в центрі міста.

Сценарист картини Михайло Бриних працював понад два роки, поклавши в основу сюжету численні матеріали ЗМІ про Іловайську операцію.

Кастинг акторів проходив майже чотири місяці. Режисер картини Іван Тимченко вирішив, що Бішута має зіграти його прототип, політик Тарас Костанчук, чия історія покладена в основу сценарію.

У коментарі “Стайлеру” доброволець “Донбасу” Андрій Погорєлов визнав, що ініціатором фільму є сам Костанчук. Побратимів, які пройшли оточення і полон, запросили знятися в масовці, поруч із професійними акторами.

Фото надані організаторами зйомок

Зйомки стрічки відбуватимуться з серпня по жовтень 2018 року. Для локацій обрали декілька регіонів, зокрема перші знімальні дні відбуваються в Київській області – біля поля з соняхами, що нагадує поле біля Іловайська.

Сам Тарас Костанчук у коментарях іншим ЗМІ сказав, що, за задумом, це має бути “наймасштабніша військова драма, яка коли-небудь знімалася в Україні”.

Для створення “масштабного й епічного” кіно автори просять у Міністерства оборони багато техніки, адже в картині буде чимало батальних сцен – захід в Іловайськ, вихід через “зелений коридор”, обстріл його росіянами.

Прем’єра картини запланована на серпень 2019 року, до п’ятої річниці Іловайської трагедії.

Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко повідомив у коментарі “Громадському”, що держава не має жодного відношення до стрічки і не виділяла коштів на зйомки.

За словами Бриниха, “одного джерела фінансування немає – до цього докладається багато людей, передусім бійці батальйону «Донбас»”.

Зйомками займається продакшн-студія “Світлофор-фільм”.

За неофіційною інформацією, творці фільму відмовилися від консультацій Генштабу ЗСУ.

Як відомо, 54-річний Тарас Костанчук – юрист, колишній командир штурмової групи добровольчого батальйону “Донбас”.
19 серпня 2014 року під час виконання бойового завдання Костанчук, отримавши споранення в голову і контузію, потрапив в оточення в центрі Іловайська. Разом із побратимом, який отримав поранення в ногу, він переховувався у місцевої жительки три тижні, після чого йому вдалося вийти з оточення.
Тепер Костанчук – політик, він активно рекламується на білбордах та у ЗМІ як керівник одного з об’єднань учасників АТО – громадської організації “Військово-патріотичне громадське об’єднання учасників АТО “Справедливість”.
До зими 2018 року Костанчук був членом політради партії “Справедливість”, яку очолює Валентин Наливайченко.

Читайте також:
Іловайська одіссея Валерія Маринця: “Якби не домовляння про зелений коридор,
ми ще б довго трималися”

Як виглядало пекло. “Іловайський котел” у спогадах бійців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна