Наш парад: до участі в “Марші захисників” 24 серпня зголосилися понад 7 тисяч ветеранів

 

До участі в ініційованому громадськістю військовому параді на День Незалежності, 24 серпня 2019 року, в Києві зголосилися вже понад 7 тисяч ветеранів та значна кількість цивільних осіб.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на пресслужбу “Параду-2019”.

“Станом на 7.08.2019 свою участь у “Марші захисників” підтвердили понад 7000 ветеранів з усієї України та невстановлена кількість цивільних. Також оргкомітет отримав заявки на окремі колони майже усіх добровольчих формувань, волонтерських ініціатив та окремих ветеранських об’єднань списочною чисельністю від 50 осіб кожна”, – ідеться в повідомленні організаційного комітету.

Також участь в Марші підтвердило Синодальне управління Військового духовенства Православної церкви України та капелани Протестантської церкви. У зв’язку з цим оргкомітет опрацьовує питання щодо проведення міжконфесійної молитви із залученням усіх конфесій України.

Оргкомітет зауважив, що так і не отримав від офісу президента України жодних офіційних відповідей на запитання про час та місце проведення державних заходів у День Незалежності, щоб “Марш захисників” не накладався на них.

“Оргкомітет, керуючись в тому числі і Указом Президента України №513/2019, а саме – п.2, “сприяти реалізації ініціатив громадськості, спрямованих на зміцнення національної єдності”, затвердив попередній сценарний план”, – зазначає прееслужба “Параду-2019”.

Розклад Маршу захисників України

24 серпня, у День Незалежності України, за ініціативи ветеранів та волонтерів відбудеться Марш захисників України.

У Марші візьмуть участь члени родин загиблих захисників країни, військові, добровольці, ветерани та волонтери АТО та ООС, колишні політичні в’язні – учасники національно-визвольного руху та всі небайдужі громадяни.

  • Рух Маршу почнеться від парку імені Т. Шевченка о 9:00.
  • Колона пройде до Бессарабської площі, звідки прямуватиме Хрещатиком.
  • О 9:30 колона вирівняє стрій біля ЦУМу і продовжить рух, щоб о 10:20 прибути на Майдан та почати шикування для заключної частини.
  • О 10:50 шикування буде закінчено. Відбудуться колективне виконання гімну України та фотосесія.
  • Після закінчення офіційної частини Маршу всі бажаючі піднімуться до Михайлівської площі, де пройде вшанування пам’яті загиблих воїнів хвилиною мовчання, покладання квітів, урочистий молебень за полеглими в бою.
  • По завершенню молебню там же відбудеться концерт, організований “Музичним батальйоном”.

Організатори наголошують на забороні використання політичної символіки на Марші.

“Метою Маршу є вшанування пам’яті всіх, хто віддав життя за незалежність України, висловлення поваги тим, хто продовжує її захищати, та нагадування суспільству, що війна за незалежність та територіальну цілісність нашої країни ще триває”, – наголошує оргкомітет.

Читайте також:
У Львові ветерани ініціюють проведення Маршу Нескорених на День Незалежності

Зазначається, що ветеранська спільнота з усієї України не тільки планує прибути до Києва, а й висловила бажання провести паралельні Марші захисників України в своїх містах.

Станом на 7.08.2019 проведення маршу-побратиму підтверджено у Львові, Миколаєві, Сумах, Запоріжжі та Одесі.

“Оргкомітет радо вітає цю ініціативу та закликає спільноту в інших містах робити аналогічно. Ми спостерігаємо неочікувано надпотужну консолідацію патріотичної спільноти, яка підтримує чітку мілітарну складову сучасної України і готова це демонструвати.

Усіх охочих взяти участь у Марші захисників України оргкомітет просить заповнити анкету та зв’язатися з регіональними координаторами посиланням

Телефон для подачі заявок: 066-299-11-84, Олександр Войтко (Viber, Telegram, Facebook Messenger).

Офіційна поштова скринька Маршу: [email protected]

Усі офіційні оновлення по Маршу будуть публікуватися на Facebook-сторінці посиланням.

Читайте також:
Об’єднаний “Марш захисників”: яким буде альтернативний парад на Хрещатику в День Незалежності

Як інформувала “Новинарня“, 9 липня, президент Зеленський офіційно заявив, що військового параду на День Незалежності не буде. За його словами, в цьому році гроші, які могли бути виділені на проведення військового параду, перерахують українським військовим як премії.

У відповідь на це ветерани АТО заявили про альтернативний військовий парад замість скасованого президентом Зеленським.
Так, десантник Олександр Погребиський  запропонував командувачу Десантно-штурмових військ, герою України, генерал-лейтенанту Михайлу Забродському очолити зведену колону ветеранів та учасників параду попередніх років.
10 липня Михайло Забродський відповів згодою.

15 липня президент Зеленський підписав указ про відзначення Дня Незалежності – без військового параду.

Згодом в офісі президента повідомили, що на День Незалежності “замість традиційного параду в радянських традиціях з недешевою демонстрацією військової техніки на центральній вулиці столиці відбудеться “Хода гідності” за участю представників різних родів військ ЗСУ, медиків, вчителів, спортсменів тощо, а також самого президента Зеленського.
Станом на 8 серпня розкладу цього дійства все ще не оприлюднено. Тож наразі невідомо, як розійдуться в часі та місці проведення офіційні та альтернативні заходи.

Читайте також:
Парад коштує небагато, премії учасникам у попередні роки й так платили, а честі – тепер не буде, – Бірюков

На сайті президента з’явилася петиція з вимогою провести військовий парад

За часів президента Порошенка військовий парад на Хрещатику проводився щороку.

Як інформувала “Новинарня“, у 2018 році США на трибуні параду представляв радник президента Трампа з нацбезпеки Джон Болтон, у 2017-му – міністр оборони Джеймс Меттіс.

Новацією параду 2018 року стала жіноча жіноча “коробка”, вітання “Слава Україні!” й нові зразки ракетно-артилерійської техніки для ЗСУ. Ветерани війни з Росією в одній колоній мали берети різного кольору – відповідно до приналежності до своїх родів військ.

У 2017 році по Хрещатику й Майдану Незалежності маршем пройшли близько 4,5 тисяч військовослужбовців – підрозділи різних видів та родів військ ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Нацполіції, зведена колона ветеранів АТО.

У 2016 році вулицею Хрещатик та Майданом крокували 4 тисячі воїнів, вони вперше були вбрані у форму нового зразка.

Читайте також:
Усе про парад-2018: нова зброя, атрибутика, месиджі. ФОТО, ВІДЕО

Усе про парад-2017: нові герої, берети, союзники, назви частин, промова Порошенка і “Хода нескорених”. ФОТО, ВІДЕО

Наш парад 2016 – це сигнал ворогу: “Товарищ москаль, на Україну шуток не скаль!” – Порошенко. ФОТО, ПОВНЕ ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна