У Молдові порушили справу щодо узурпації державної влади

 

Генеральна прокуратура Молдови порушила кримінальну справу за фактом узурпації державної влади в країні партією олігарха Влада Плахотнюка.

Про це поінформували в пресслужбі Генпрокуратури у понеділок, 5 серпня, передає “Укрінформ”.

“Після наказу виконувача обов’язків генерального прокурора Думітру Робу розпочали кримінальну справу за фактом узурпації державної влади попередньою владою країни в період з 7 по 14 червня 2019 року”, — йдеться у повідомленні.

Попереднє розпорядження виконувача обов’язків генерального прокурора Ігоря Попа про відмову в порушенні кримінальної справи за цим фактом анулювали.

Кримінальне розслідування проводитимуть співробітники ГП спільно з іншими правоохоронними і силовими структурами Молдови.

Раніше міністр внутрішніх справ Молдови Андрій Нестасе звернувся в генеральну прокуратуру з вимогою про порушення кримінальної справи за фактом узурпації державної влади представниками Демократичної партії — у період з 7 по 14 червня. Однак, колишній виконувач обов’язків генпрокурора Ігор Попа відмовив у порушенні справи.

За заявою глави МВС, колишній лідер Демпартії, олігарх Влад Плахотнюк, який таємно покинув територію Молдови 14 червня, а також інші члени його партії підозрюються в спробі узурпації державної влади.

Згідно з конституцією Молдови, узурпація державної влади є “найтяжчим кримінальним злочином проти держави”.

Кримінальним кодексом країни за узурпацію влади передбачено тюремне покарання строком до 20 років.

Нагадаємо, під час політичної кризи в Молдові Конституційний суд країни 7-9 червня ухвалив низку рішень на користь політичної сили олігарха Плахотнюка, що призвело до фактичного двовладдя.
Зокрема, суд визнав неконституційним обрання керівництва молдовського парламенту і голосування коаліції за новий уряд.
Також він тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона, щоб в.о. прем’єр-міністра (за версією Демпартії Плахотнюка) Павел Філіп міг призначити дострокові вибори.
Венеціанська комісія визнала розпуск парламенту Молдови безпідставним, а дії КС – упередженими. Євросоюз і США стали на бік нового уряду. Влад Плахотнюк та його соратники втекли за кордон.
Під тиском громадськості та політиків конституційний суд вирішив скасувати свої суперечливі рішення. Прем’єр-міністр Майя Санду закликала всіх суддів КС подати у відставку.

Як інформувала “Новинарня“,  нещодавно у Молдові скасували заборону держчиновникам їздити у Росію.

Читайте також:
Молдовський олігарх Плахотнюк відмовився від депутатського мандата

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна