Одеський суд виправдав Труханова

 

Суд визнав невинуватими у заволодінні бюджетними коштами Одеського міського голову Геннадія Труханова та інших фігурантів його справи.

Відповідний вирок у вівторок, 9 липня, оголосив Малиновський райсуд Одеси, передає “Українська правда”.

Він прийшов до висновку, що слідство та прокуратура не довели наявність умислу на заволодіння коштами та зловживання владою.

Разом із Трухановим у заволодінні коштів місцевого бюджету обвинувачували: його заступника Павла Вугельмана, голову комісії з питань комунальної власності Василя Шкрябая, директор Департаменту комунальної власності Олексія Спектора, представників фірм, причетних до продажу, Петра Загодіренка та Ігоря Кравченка, оцінщицю майна Галину Богданову.

Суд вважає, що неможливо визначити вартість будівлі, за яку, за версією слідства, міська рада переплатила в два рази. Через це не встановлена шкода, яку міг завдати злочин.

Суд вирішив, що обвинувачені Труханов, депутат міськради Василь Шкрябай та адвокат Ігор Кравченко “не вважаються притягнутими до кримінальної відповідальності”.

Особам, які обіймають такі посади, відповідно до законодавства, повідомляти про підозру має генеральний прокурор, його заступник чи керівник регіональної прокуратури. Підозри Труханову, Шкрябаю та Кравченку підписав заступник генпрокурора Назар Холодницький, але вручив слідчий прокурор. На думку суду, це є порушення Кримінально-процесуального кодексу.

Серед іншого, суд зазначив, що у засіданнях не підтвердилась версія слідства про незаконний інформаційний вплив Труханова та його підлеглих на депутатів Одеської міської ради, про змову між фігурантами справи.

Суд також прийшов до висновку, що депутатів не обмежували в ознайомленні з проектом рішення щодо купівлі будівлі за міські кошти та у виступі під час розгляду цього проекту.

Крім того, рішення міськради про купівлю будівлі, на думку суду, “цілком відповідало інтересам територіальної громади”.

Запобіжні заходи, обрані для обвинувачених, та арешт їхнього майна суд постановив скасувати.

Також буде скасований арешт 92,659 мільйонів гривень, які знаходяться на рахунку фірми-продавця “Девелопмент Еліт” і були арештовані як ймовірно незаконно заплачені міськрадою.

Сторони мають 30 днів для оскарження вироку до апеляційної інстанції. Вирок набуде чинності лише після того, як завершиться розгляд апеляції, або якщо скарга не буде подана.

Як писала “Новинарня“, 13 лютого НАБУ доставила в міськраду Одеси повідомлення про підозру меру міста Геннадію Труханову та чотирьом його підлеглим. Вранці 14 лютого в НАБУ офіційно оголосили про факт повідомлення підозри Труханову за статтею про незаконне привласнення майна.
На думку слідства, розмір шкоди, завданої державі у результаті злочинної схеми – 185 мільйонів гривень.

Мер Труханов був відсутній в Одесі понад 1,5 місяці – з 26 грудня 2017 року, коли почалася його чергова відпустка. Надалі йому оформляли “відрядження за кордон”.

Відсутність Труханова пов’язували із активізацією роботи НАБУ у “справі заводу “Краян”.

НАБУ підозрює Труханова, його заступника, а також директора департаменту комунальної власності та голову постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради у привласненні майна за схемою, яка завдала державі 185 млн. грн. збитків.

Колишній член Партії регіонів Геннадій Труханов фігурує у справах щодо: 1) підписання мирової угоди з Борисом Кауфманом та Олександром Грановським щодо Одеського аеропорту; 2) купівля приміщень заводу “Краян”за завищеними цінами під потреби міської влади; 3) привласнення коштів місцевого бюджету шляхом завищення вартості робіт із реконструкції автодоріг.

Солом’янський райсуд Києва випустив Труханова на поруки нардепа від БПП Голубова. В цей час під будівлею і в приміщенні суду відбувалися сутички за участі поліції, націоналістичних активістів та “тітушок” – прибічників Труханова.

15 лютого суд відпустив на поруки також заступника Труханова Павла Вугельмана.

Пізніше САП подала апеляцію на рішення суду.

Як встановили журналісти, Труханов має паспорт громадянина Росії.

Читайте також:
НАБУ завершило слідство щодо Труханова. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна