Слуцького, який назвав голосування ПАРЄ визнанням окупації Криму, прокотили на виборах віцепрезидента

 

Голова комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Леонід Слуцький, який претендендував на пост віцепрезидента ПАРЄ, назвав голосування Асамблеї щодо “кримських” поправок “кроком до визнання Криму російським”. Водночас негативним виявилося й голосування ПАРЄ щодо кандидатури Слуцького – його не обрали віцепрезидентом ПАРЄ і в другому раунді.

Як відомо, на засіданні в середу, 26 червня, Парламентська асамблея Ради Європи прийняла рішення про повернення в ПАРЄ делегації Росії без виконання Кремлем жодних вимог та відхилила поправки до доповіді, що стосувалися злочинних дій Кремля в окупованому Криму й на Донбасі.

“Своїм голосуванням за поправки до прийнятої зараз доповіді, які були провалені  кваліфікованою більшістю в дві третини голосів Парламентської асамблеї Ради Європи, по суті справи, країни РЄ зробили перший знаковий крок до визнання Криму російським. Це дуже важливо”, – сказав він в ефірі каналу “Росія-1”, про що інформує агентство ТАСС.

Водночас Слуцький в інтерв’ю каналу “Росія-24” Слуцький заявив, що “хамські і грубі дії членів делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи повинні отримати оцінку”.

“Це злість, це хамство, це агонія, це нічим не прикрита злість, яка з пор сочиться. Звичайно, така поведінка повинна отримати адекватну оцінку”, – сказав Слуцький. Водночас він “не думає, що поведінка української делегації сильно зміниться”.

“Це все, звичайно, дуже негідно нормальної людини, негідно країни, яка працює в Раді Європи, але ми проте готові до конструктивного діалогу там, де на нього готові, де до нього готові будь-які наші партнери, як завгодно незручні вчора”, – заявив депутат.

Посадовець Держдуми запевнив, що російська делегація в ПАРЄ продовжить працювати “системно і професійно”.

“У нас багато невирішених завдань, потрібно пояснювати нашим колегам різні досьє, які вони за час відсутності Росії на цьому майданчику просто перестали розуміти”, – резюмував Слуцький.

Попри активність у ПАРЄ, Леонід Слуцький не набрав потрібної кількості голосів у другому турі для обрання віцепрезидентом Парламентської асамблеї.

Про це повідомила голова ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є наприкінці засідання асамблеї в середу.

“Пан Слуцький отримав 105 голосів “за” і 154 “проти”, він не отримав більшості, тому він не обраний від Російської Федерації”, – сказала глава ПАРЄ.

“Тому ця позиція [за квотою від] Росії залишається вакантною доти, поки Російська Федерація не отримає необхідної більшості”, – додала Паск’є.

Як інформувала “Новинарня“, в ніч на 25 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу без виконання будь-яких вимог.

На знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму проти РФ українська делегація вирішила призупинити роботу в ПАРЄ та вийшла із сесійної зали.

Свої заяви з приводу рішення ПАРЄ оголосили Петро Порошенко та Володимир Зеленський.

26 червня ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації Росії без жодних обмежень, попри порушення РФ принципів Ради Європи.
Сім національних делегацій, включаючи українську, оголосили демарш через повернення Росії до ПАРЄ.

Росія, що повернулася в Асамблею, має право на затвердження свого представника віцепрезидентом ПАРЄ. Москва висунула на цю посаду голову комітету Держдуми РФ у міжнародних справах Леоніда Слуцького. Він перебуває під санкціями ЄС, тож його кандидатура розглядалася окремо.
У першому раунді закритого голосування він набрав 101 голос і не був обраний.

Як відомо, в лютому 2018 року в Росії спалахнув скандал навколо Леоніда Слуцького: три журналістки анонімно розповіли про домагання з його боку. Вони розповіли, що Слуцький “чіпляється до молоденьких дівчат-журналісток”. Через три дні про домагання Слуцького заявила і заступник головного редактора телеканалу RTVI.

Слуцький відкидав звинувачення на свою адресу. Через місяць комісія Держдуми РФ з етики виправдала його поведінку. Після цього провідні російські ЗМІ виступили з різкою критикою на адресу Держдуми і заявили про своє припинення співпраці з нижньою палатою парламенту РФ.
Спікер Держдуми В’ячеслав Володін заявив про позбавлення акредитації тих ЗМІ, які будуть бойкотувати нижню палату парламенту.

Читайте також:
“Вони і після цього нас повчатимуть?” Реакція соцмереж на прощення ПАРЄ Росії

“Смерть далеко від Європи, поки між ними стоїть український солдат. А в нас є тільки ми”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна