На материк повернувся звільнений у Криму капітан судна ЯМК-0041 Віктор Новицький

 

З окупованої території Криму повернувся капітан рибальського судна ЯМК-0041 Віктор Новицький, якого незаконно утримували російські силовики з травня 2018 року.

Пізно ввечері 14 червня на КПВВ “Каланчак” його зустрів представник українського омбудсмена з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ісмаїл Халіков.

Як інформувала “Новинарня“, 14 червня підконтрольний Кремлю Балаклавський районний суд Севастополя виніс вирок Віктору Новицькому, визнавши його винним за частиною 3 статті 256 Кримінального кодексу Росії – у незаконному видобутку водних біологічних ресурсів.
Новицького засудили до штрафу 550 тисяч рублів, однак суд врахував те, що капітан перебував під вартою з 11 травня по 1 листопада 2018 року, і звільнив його від сплати штрафу. Натомість капітана змушують компенсувати “збитки” в обсязі майже 440 тисяч рублів (близько 180 тисяч гривень).

Як повідомила уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денисова, цього ж дня із Новицького зняли всі обмеження у пересуванні, тож він зміг повернутися додому.

Як відомо, ФСБ Росії 4 травня 2018 року повідомила про затримання українського судна ЯМК-0041 за нібито незаконний рибний промисел у територіальних водах РФ в районі миса Тарханкут. Судно арештували. Проти капітана Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з п’яти громадян України доставили до окуповного Криму. Умови їх утримання були скрутними.

У жовтні екіпаж ЯМК-0041 звільнили і відпустили в Україну, де-факто в обмін на екіпаж судна “Норд”.

У лютому капітан “Норда” Горбенко виїхав до Криму без обміну.

У Держприкордонслужбі України зазначили, що судно мало дозвільні документи на вилов риби в межах 12-мильної морської зони.

Читайте також:
Моряка із затриманого в Криму судна ЯМК-0041 відпустили в Очаків через смерть матері

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна