Правозахисники розповіли про скруту утримуваних у Балаклаві українських моряків із ЯМК-0041

 

Українські моряки затриманого росіянами в Чорному морі судна “ЯМК-0041”, яких окупаційна влада Криму незаконно утримують у Балаклаві, перебувають у тяжкому становищі.

Як інформує Кримська правозахисна група, про це повідомив кримський адвокат Едем Семедляєв.

Він розповів, що підконтрольний РФ т. зв. “Севастопольський гарнізонний військовий суд” 30 липня задовольнив клопотання сторони захисту про поновлення терміну на подання апеляційної скарги на дії начальника прикордонного управління міста Балаклава (ст. 125 КПК України).

За інформацією Семедляєва, четверо громадян України – членів екіпажу риболовецького судна “ЯМК-0041” у Балаклаві проживають в найманому житлі, без документів і під контролем співробітників ФСБ Росії.

“У хлопців забрали паспорти, залишили їм тільки ксерокопії документів. У них немає грошей на їжу, вони в скрутному становищі. Залишити Севастополь моряки без паспортів не можуть, тим більше, що їх охороняють чотири автомобілі з силовиками”, – розповів адвокат.

Семедляєв повідомив, що захист українських моряків оскаржить дії російських спецслужб у Північно-Кавказькому окружному військовому суді в місті Ростов-на-Дону.

У Кримській правозахисній групі нагадують, що російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно “ЯМК-0041” (порт приписки Очаків) 4 травня на захід від мису Тарханкут поряд з окупованим Росією півостровом. Стосовно капітана судна Віктора Новицького окупанти порушили справу за обвинуваченням у “незаконному видобутку морських біоресурсів у винятковій економічній зоні Росії за частиною 3 статті 256 Кримінального кодексу Росії”. Його взяли під варту.
Пізніше стало відомо, що решті морякам затриманого судна не пред’явили жодних звинувачень, проте забрали у них документи.

Затримання ЯМК-0041 росіянами відбулося після того, як українські прикордонники в березні затримали біля Бердянська сейнер “Норд” із пропискою в Керчі та його екіпаж.

Читайте також:
ФСБ затримала українських рибалок біля кримського узбережжя

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна