Капітан “Норда” Горбенко втік до Криму, непомітно для ДПСУ

 

Капітан затриманого ДПСУ сейнера “Норд” (порт приписки – Керч) Володимир Горбенко, який не виходив на зв’язок з адвокатами з кінця січня, опинився в Криму, хоча офіційно і не перетинав кордон.

Про переміщення в Крим сам капітан заявив в інтерв’ю російській газеті “Комсомольская правда”, яке оприлюднене в понеділок, 11 лютого.

“У мене не було ніяких обмежень на повернення додому (в окупований Крим – “Н”). Кордон перетнув законно за паспортом РФ”, – сказав Горбенко.

Представник компанії-судновласника Ганна Шевельова підтвердила повернення кримчанина на півострів.

Водночас Державна прикордонна служба України заявляє, що Горбенко офіційно не перетинав українсько-російський державний кордон або адміністративну межу з окупованим РФ Кримом,
Про це сказав речник ДПСУ Олег Слободян.

“Ми бачили цю інформацію (про виявлення Горбенка на території Криму – “Н”) і нині її всебічно вивчаємо, але те, що можна вже зараз стверджувати офіційно: ні на контрольованій ділянці адмінкордону з Росією, ні на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом цей громадянин не перетинав кордон”, – сказав Слободян у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” 11 лютого.

Раніше, 29 січня, брат Горбенка звернувся до Мелітопольського управління поліції Запорізької області із заявою про зникнення родича. Поліція Запорізької області наступного дня відкрила кримінальне провадження за ст. 155 Кримінального кодексу з додатковою кваліфікацією “безвісти зниклий”.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 березня 2018 року корабель морської охорони ДПС України затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник “Норд” під прапором Російської Федерації. Було встановлено, що сейнер зареєстрований в Керчі – в окупованому Росією Криму.
Затримане судно із командою (10 осіб) відконвоювали до порту Бердянська для перевірочних та процесуальних дій.

Фото: ДПСУ

30 березня суд заарештував “Норд”. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна із закритого Києвом порту Керчі.

2 квітня його капітанові, громадянину України Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 332-1 (порушення порядку в’їзду і виїзду з тимчасово окупованої території України) Кримінального кодексу України.

6 квітня Херсонський міський суд обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави в сумі 35240 грн.

Маріупольський суд наклав на членів екіпажу сейнера з Керчі адміністративний штраф за статтею “Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї”. Вони вийшли з-під варти, але не були випущені з України.

10 квітня капітан “Норда” Горбенко вийшов з СІЗО під заставу і поїхав до лікаря.
Однак уже 11 квітня прокуратура оголосила Горбенкові нову підозру – за ст. 249 (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до трьох років позбавлення волі.
За цим провадженням йому обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання з покладанням обов’язків – прибувати на першу вимогу до слідчого, судді чи прокурора, а також не відвідувати територію окупованого РФ Криму.

20 квітня справи про адміністративне правопорушення за ст. 204-1 КУпАП (“Незаконне перетинання державного кордону”), які стосувалися спроби членів екіпажу “Норд”, як громадян України, перетнути державний кордон в аеропорту “Київ” за паспортами громадян РФ, були скеровані до Солом’янського райсуду Києва.

Термін розгляду таких справ, визначений законодавством, становить три місяці. У ході судових засідань, адвокати моряків неодноразово клопотали про перенесення розгляду, а правопорушники не прибували на засідання, чим затягували розгляд.
Таким чином, 23 липня, у зв’язку із закінченням тримісячного строку притягнення осіб до відповідальності, суд закрив справи, оскільки за даних обставин не вбачається можливість притягнення осіб до відповідальності.

Росіяни також почали затримувати українських рибалок в Азовському морі.

Українське рибальське судно “ЯМК-0041” затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. Судно й екіпаж – п’ять громадян України – доставили на територію анексованого Криму.
Проти капітана “ЯМК-0041” з Очакова Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство.

МЗС України направило в Росію ноту, вимагаючи негайно звільнити судно і екіпаж.

25 червня моряки українського судна “ЯМК-0041” на знак протесту відмовилися від їжі.

28 серпня 2018 року стало відомо про затримання прикордонниками РФ із Криму в акваторії Чорного моря іншого українського риболовецького судна – “ЯОД 2105″ – та членів його команди.

Моряка з “ЯМК-0041” Геннадія Отичка, у якого померла мати, росіяни відпустили на підконтрольну Україні територію 14 жовтня.

30 жовтня сім українських моряків, яких незаконно утримували в анексованому Криму (із судна “ЯМК-0041” – Сергій Калиниченко, Олег Блок та Руслан Скрипник, із судна “ЯОД 21-05” – Олександр Лисенюк, Геннадій Онгуров, Олег Іващенко та В’ячеслав Івасенко – повернулися на материкову України (їх відпустили окупанти, віддавши паспорти).

Того ж дня повернулися в Крим моряки “Норда” (крім Горбенка). Як заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, їх, на відміну від українців у Криму, ніхто насильно не утримував.

Читайте також:
Справа капітана “Норда” з Керчі: прокуратура завершила досудове розслідування

Двоє моряків “Норда” обманним шляхом покинули Україну через Білорусь

Суд передав АРМі арештоване судно “Норд” із Керчі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна