Моряка із затриманого в Криму судна ЯМК-0041 відпустили в Очаків через смерть матері

 

Члена екіпажу затриманого в Криму українського судна “ЯМК-0041” Геннадія Отичка, у якого 13 жовтня померла мати, росіяни відпустили на підконтрольну Україні територію.

Про це повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денисова ввечері в неділю, 14 жовтня.

“Щойно говорила з членом екіпажу судна “ЯМК-0041″ Геннадієм Отичком. Він уже на підконтрольній Україні території, повертається в Очаків”, – розповіла омбудсман.

Денисова зазначила, що представники уповноваженого супроводжують моряка додому, та опублікувала відео зустрічі Отичка з представниками омбудсмена.

Раніше Людмила Денисова повідомила, що в суботу в одного з членів екіпажу судна “ЯМК-0041”, утримуваного на території окупованого Криму, померла мама, і Геннадій Отичко не може повернутися до України, щоб з нею попрощатися.

Омбудсман звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням розглянути можливість прибуття Отичка до його постійного місця проживання в місті Очаків Миколаївської області у зв’язку зі смертю матері.

Українське судно “ЯМК-0041” затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно й екіпаж – п’ять громадян України – доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана “ЯМК-0041” з Очакова Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. Арештованому може загрожувати до 5 років позбавлення волі.

МЗС України направило в Росію ноту, вимагаючи негайно звільнити судно і екіпаж.

25 червня моряки українського судна “ЯМК-0041” на знак протесту відмовилися від їжі.

Читайте також:
Правозахисники розповіли про скруту утримуваних у Балаклаві
українських моряків із ЯМК-0041

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна