Штепа, Бойко, Кузьмін та ін.: кого Медведчук веде до Ради. СПИСОК

 

Політична партія “Опозиційна платформа – За життя” сформувала передвиборний список на майбутні парламентські вибори. На вибори в цьому переліку зібралися екс-мер Слов’янська Неля Штепа, яка навесні 2014 року організовувала сепаратистський референдум, неастестований посадовець МВС Григорій Мамка та багато інших одіозних персон.

Як видно зі списку, який потрапив до рук журналістів видання “LB.ua”, об’єднання “проахметівського крила” з групою “Бойка-Льовочкіна” не відбулося. Ні Вадима Новинського, ні Олександра Вілкула в списку немає.

Очолює його Юрій Бойко. У першу п’ятірку також входять Вадим Рабинович, Віктор Медведчук, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін.

Також у списку представлені Вадим Столар (11 номер), екс-заступник генерального прокурора часів Віктора Януковича Ренат Кузьмін (35 номер) і екс-мер Слов’янська Неля Штепа.

У першу десятку депутатів входять:

  • Юрій Бойко;
  • Вадим Рабинович;
  • Віктор Медведчук;
  • Наталія Королевська;
  • Сергій Льовочкін;
  • Нестор Шуфрич;
  • Василь Німченко;
  • Сергій Ларін;
  • Сергій Дунаєв;
  • Тарас Козак.
Список Опоблоку 1 Список Опоблоку
<
>

Фото: LB.ua

Відзначимо, що “Опозиційний блок” у 2014 році створювався на уламках “Партії регіонів” як штучна структура, націлена виключно на проходження в парламент. В “Опоблоку”, який отримав 9,43%, були два основні акціонери – групи Ахметова і Фірташа, ділили все 50 на 50.

Номінальні співголови фракції були Олександр Вілкул і Юрій Бойко. Перший представляв “ахметівське” крило, другий – “фірташівське”. У листопаді 2018 року так звана “група Бойка-Льовочкіна” відкололася від “Опоблоку”, домовившись про створення нової політичної платформи з партією Вадима Рабиновича “За життя”, фактичним лідером якої є Віктор Медведчук.

Як писала “Новинарня“, Неля Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — довічне ув’язнення.

Міська голова Слов’янська (2010-2014) організовувала сепаратистський референдум на Донеччині. Вона не вжила адекватних дій щодо звільнення захопленої будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтерв’ю ЗМІ закликала не звільняти його. Крім того, за словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів. Окремо зазначається, що за час окупації і бойових дій у Слов’янську загинуло 117 осіб, 198 отримали тілесні ушкодження. Пошкоджені 1574 будинки, а також об’єкти житлово-комунальної інфраструктури міста.
На суді Штепа пояснювала, що закликала Росію увійти у Слов’янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв’ю для російських видань зроблені “під дулом автомата”.

Арешт Штепи тривалий час постійно продовжували на два місяці.

У серпні Штепу перевели в штрафний ізолятор СІЗО, а 20 вересня 2017 року Ленінський райсуд Харкова змінив міру запобіжного заходу для Штепи – з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт з носінням електронного засобу контролю.

Також відомо, що Неля Штепа відмовилася від обміну її в ОРДЛО.

Раніше колегія Комінтернівського райсуду Харкова, що слухала справу Нелі Штепи, прийняла рішення про свій відвід. Її справу відтак слухали спочатку вчетверте.

Читайте також:
Бойко та Медведчук знову поїхали “на переговори” в Росію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна