Екс-мера Слов’янська Нелю Штепу перевели в штрафний ізолятор СІЗО

 

Колишню міську голову Слов’янська Нелю Штепу, обвинувачену в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та участь у діяльності терористичної групи, перевели в штрафний ізолятор Харківського СІЗО.

Про це повідомив її адвокат Дмитро Марченко, пише Укрінформ.

“Від сьогодні Штепі в третій раз з початку тижня змінили умови утримання в СІЗО: її перевели на 10 днів у штрафний ізолятор, нібито через те, що вона відмовилася залишати чергову камеру після 22:00. В результаті, стан її здоров’я погіршився”, – зазначив адвокат.

Водночас, за його словами, напередодні Жовтневий райсуд Харкова задовольнив скаргу захисту на умови утримання Штепи і відсутність медичної допомоги і наказав забезпечити прийнятні умови для заарештованої.

24 серпня після чергового засідання Ленінського райсуду Харкова в режимі онлайн Штепу перевели в інше приміщення в СІЗО, де, за словами адвоката, немає водопроводу. Через це в спекотну погоду у неї підвищився тиск, знадобилася медична допомога.

23 серпня на суді Штепа виступила з клопотанням про повне звільнення в зв’язку з тим, що за 3 роки арешту суду не представлені прямі докази її вини. Суд відхилив клопотання.

Чергове засідання суду призначено на 19 вересня.

На засіданні 24 липня суд продовжив Штепі запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 днів без можливості внесення застави.

Як писала “Новинарня“, Неля Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — довічне ув’язнення.

Міська голова Слов’янська (2010-2014) організовувала сепаратистський референдум на Донеччині. Вона не вжила адекватних дій щодо звільнення захопленої будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтерв’ю ЗМІ закликала не звільняти його. Крім того, за словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів. Окремо зазначається, що за час окупації і бойових дій у Слов’янську загинуло 117 осіб, 198 отримали тілесні ушкодження. Пошкоджені 1574 будинки, а також об’єкти житлово-комунальної інфраструктури міста.
На суді Штепа пояснювала, що закликала Росію увійти у Слов’янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв’ю для російських видань зроблені “під дулом автомата”.

Арешт Штепи постійно продовжують.

4 липня 2017 року Ленінський районний суд Харкова відмовив у задоволенні клопотання захисту про скасування запобіжного заходу Штепі.

Раніше колегія Комінтернівського райсуду Харкова, що слухала справу Нелі Штепи, прийняла рішення про свій відвід. Тепер її справу слухають спочатку вчетверте.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна