Прощений сепаратизм: суд у Харкові випустив екс-мера Слов’янська Штепу під домашній арешт

 

У Харкові суд змінив міру запобіжного заходу для екс-мера Слов’янська Нелі Штепи, яку обвинувачують у сепаратизмі – з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт з носінням електронного засобу контролю.

Як повідомили у прес-службі прокуратури Харківської області, відповідне рішення 20 вересня ухвалив Ленінський райсуд Харкова.

Відтак обвинувачувана має постійно перебувати за місцем проживання у місті Слов’янськ Донецької області.

“Прокуратура наполягала на продовженні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оскільки Кримінальний процесуальний кодекс України не передбачає інших видів запобіжного заходу для підозрюваних за ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність та недоторканність держави)”, – ідеться в повідомленні.

На думку процесуальних керівників у цьому кримінальному провадженні, у зв’язку зі зміною запобіжного заходу актуалізуються ризики щодо Штепи.

ОНОВЛЕНО. Неля Штепа вийшли з будівлі суду з українським прапором за руку з Ірмою Крат, яка називає себе журналісткою, і разом з нею заспівала гімн України.

Відео звільнення Штепи опублікувала Ірма Крат у “Фейсбуці”.

“Штепу, героя України, під мої поруки відпустили під домашній арешт з браслетом на нозі! Правда сильніша від брехні! Слава Україні! Дякую адвокатам, суддям, прокуратурі та СБУ!” – написала Крат.

Водночас журналісти і наступного дня, 21 вересня, не помітили на Штепі запобіжного браслета.
За словами представників поліції, в Слов’янську бракує таких технічних засобів.
Штепа переконує, що з України не виїде, на судові засідання ходитиме.

Як розповіла перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко, Неля Штепа відмовилася від обміну її в ОРДЛО.

Як писала “Новинарня“, Неля Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — довічне ув’язнення.

Міська голова Слов’янська (2010-2014) організовувала сепаратистський референдум на Донеччині. Вона не вжила адекватних дій щодо звільнення захопленої будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтерв’ю ЗМІ закликала не звільняти його. Крім того, за словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів. Окремо зазначається, що за час окупації і бойових дій у Слов’янську загинуло 117 осіб, 198 отримали тілесні ушкодження. Пошкоджені 1574 будинки, а також об’єкти житлово-комунальної інфраструктури міста.
На суді Штепа пояснювала, що закликала Росію увійти у Слов’янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв’ю для російських видань зроблені “під дулом автомата”.

Досі арешт Штепи постійно продовжували на два місяці.

4 липня 2017 року Ленінський районний суд Харкова відмовив у задоволенні клопотання захисту про скасування запобіжного заходу Штепі.

Раніше колегія Комінтернівського райсуду Харкова, що слухала справу Нелі Штепи, прийняла рішення про свій відвід. Тепер її справу слухають спочатку вчетверте.

У серпні Штепу перевели в штрафний ізолятор СІЗО.

Читайте також:
Екс-в.о. мера Слов’янська Олег Зонтов:
На могилах бойовиків з’являються свіжі квіти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна