“Є проблеми, пов’язані з історичною політикою”. Сьогодні Дуда зустрінеться з Зеленським

 

Президент Польщі Анджей Дуда на зустрічі з Володимиром Зеленським у Брюсселі  перекаже свої сподівання з приводу вирішення історичного конфлікту між державами.

Про це у вівторок, 4 червня, інформує “Польське радіо”.

Голова кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський повідомив, що на зустрічі Дуда передусім хоче дізнатися про політичні плани нового лідера України, а також представить Зеленському “нашу оцінку польсько-українських взаємин, що мають нині два виміри”.

“Вимір, що дуже нас зближує, тобто геополітичні інтереси, що об’єднують Польщу та Україну, а також суспільне питання, тобто факт, що нині, як ніколи раніше, ми маємо дуже велику присутність українців у Польщі”, – сказав Щерський.

Водночас, як додав він, є проблеми, пов’язані з історичною політикою.

“Президент перекаже також свої сподівання з цього питання. Він повторить те, чого ми очікуємо (…) Добрим початком буде скасування заборони ексгумацій, бо це те, що треба було вже давно зробити”, – вважає Щерський.

Президент Польщі став першим главою держави, який привітав Зеленського з перемогою на виборах. Ключовою темою привітання була надія на швидке “врегулювання історичних суперечок”.

Польська сторона очікує, що Зеленський посприяє зняттю мораторію на проведення пошуково-ексгумаційних робіт на території України, який був накладений ще 2017 року у відповідь на знесення пам’ятника УПА в Грушовичах.

Польський президент має намір запросити Володира Зеленського до Польщі та передати йому запрошення на вересневі меморіальні заходи до 80-их роковин початку ІІ Світової війни.

Як інформувала “Новинарня“, у Польщі анонсували переговори з Україною щодо ексгумації поховань.

Як відомо, Інститут національної пам’яті України оголосив мораторій на ексгумацію та легалізацію меморіальних польських поховань в Україні у відповідь на руйнування  українських пам’ятників на території Польщі, зокрема, на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем.
Після цього Варшава створила “чорний список” представників української влади, яким заборонено в’їзд до Польщі.

У листопаді 2017 року під час засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі було домовлено зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт польських могил, введення якого стало однією з причин загострення кризи у відносинах.

Читайте також:
Поляки розкритикували заплановані в Україні ексгумації у Гуті-Пеняцькій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна