У Польщі анонсували переговори з Україною щодо ексгумації поховань

 

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський анонсував польсько-українські переговори щодо відновлення ексгумації польських поховань на території України.

“Наразі є спроба повернутися до польсько-українських переговорів за участю віце-прем’єра Глінського. Така нарада запланована на 4 або 5 грудня. І ми сподіваємося, що рішення про повернення до ексгумацій буде схвалено”, – повідомив дипломат в інтерв’ю wPolityce.

За його словами, польська сторона “не припиняє зусиль”, щоб відновити розмови.

“Ми також вважаємо, що це питання, які можна вирішити без витрат”, – заявив Ващиковський.

Як відомо, Інститут національної пам’яті України оголосив мораторій на ексгумацію та легалізацію меморіальних польських поховань в Україні у відповідь на руйнування  українських пам’ятників на території Польщі, зокрема, на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем.
Після цього Варшава створила “чорний список” представників української влади, яким заборонено в’їзд до Польщі.
У листопаді під час засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі було домовлено зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт польських могил, введення якого стало однією з причин загострення кризи у відносинах.

Читайте також:
Польща відкриває нові меморіали на Волині,
незважаючи на заборону УІНП, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна