Поляки розкритикували заплановані в Україні ексгумації у Гуті-Пеняцькій

 

Початок заходів задля ексгумації останків жертв війни у Гуті-Пеняцькій без офіційного повідомлення про це польську сторону – це відступ від угоди між Польщею та Україною.

Про це нещодавно повідомило Міністерство культури і національної спадщини Польщі, передає УНН з посиланням на “Польське Радіо”.

“У зв’язку з інформацією у ЗМІ про заплановані українською стороною ексгумаційні роботи на терені Гути-Пеняцької, Міністерство культури і національної спадщини інформує, що про цей факт досі не було повідомлено жодною із відповідних українських установ. Польську сторону також не поінформовано про дозвіл Міністерства культури України на проведення згаданих робіт, який, згідно з повідомленнями в мас-медіа, мав бути виданий 4 лютого”, — повідомила речниця Міністерства культури і національної спадщини Анна Павловська-Поява.

Чиновниця наголосила, що “початок процедур, спрямованих на діяльність, пов’язану із ексгумацією останків жертв війни без офіційного повідомлення про це польську сторону є відступом від положень Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Польща про збереження місць пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій, підписаної у Варшаві 21 березня 1994 року”.

Водночас у четвер, 28 лютого, президент Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек наголосив, що питання запланованих українською стороною робіт у Гуті-Пеняцькій – це частина політичної гри перед майбутніми виборами в Україні. Він додав, що його здивувала інформація українців, які ставлять під сумнів кількість жертв українських націоналістів.

Шарек підкреслив, що у справі кількості польських жертв у Гуті-Пеняцькій серед істориків “немає жодної дискусії та сумнівів”.

Нагадаємо, посольство Польщі в Києві висловило ноту протесту Міністерству закордонних справ України у зв’язку зі спробами релятивізувати злочин у Гуті-Пеняцькій.

Зазначимо, минулого року 26 лютого президент Анджей Дуда у своєму зверненні також звинуватив українських солдатів та націоналістів у “геноциді” проти поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

Читайте також:
У Варшаві відкрили пам’ятний знак Військовій місії УНР
Поляки перенесли ймовірну локацію скандального пам’ятника жертвам Волинської трагедії в Надсяння

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна