У Варшаві відкрили пам’ятний знак Військовій місії УНР

 

У середу, 13 лютого, на будинку колишнього готелю “Польський” (Hotel Polski) у центрі Варшави, де у 1919-1920 роках розташовувалася Військова місія Української Народної Республіки, урочисто встановили меморіальну дошку.

У відкритті пам’ятного знаку взяли участь міністр культури і національної спадщини, віце-прем’єр Пйотр Ґлінський та міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який приїхав до Варшави, зокрема, на близькосхідну конференцію, передає “Гал-Інфо” з посиланням на “Польське Радіо”.

Урочисті заходи відбулися у зв’язку зі 100-річчям початку у колишньому готелі “Польський” роботи Військової місії УНР.

“Ми зібралися тут, аби вшанувати подію, що сталася 100 років тому, і яка доводить, що мудрі люди, мудрі політики, можуть робити добрі справи для своїх батьківщин. 100 років тому почалася співпраця людей, котрі добре послужили своїм народам. Це вони, передбачаючи геополітичні зміни у неспокої після Першої світової війни, створили та реалізували польсько-український союз. Це союз двох вільних народів, які прагнули незалежності. І тоді, вперше, вони інституціоналізували ідею співпраці для взаємного добра. Та українська місія працювала пліч-о-пліч з польськими політичними та військовим установами. У той час ми повинні були боротися зі зброєю за незалежність”, — сказав віце-прем’єр та міністр культури Польщі Пйотр Ґлінський.

Він наголосив: ідея про те, що Польща та Україна мають спільний інтерес,  незалежність наших країн є між собою пов’язаною, — це “розумна політична ідея”.

“І її також реалізовують сьогодні, це тішить. Польща повністю підтримує Україну у важкий момент історії, коли на Україну напала Російська Федерація. І ця наша співпраця дуже успішна на багатьох полях. У нас ще багато роботи попереду, але основою цієї співпраці, 100 років тому і нині, є те, що ми можемо піднятися над непорозуміннями, понад різними проблемами, також тими, що випливають із історичної спадкоємності і можемо співпрацювати для добра наших обох держав. Я маю надію, що наші взаємовідносини будуть щораз ліпшими і ми зможемо подолати проблеми, що стоять перед нами”, — сказав Ґлінський.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін своєю чергою наголосив, що нічого “так не зміцнює дружбу, як бойове братерство”.

“У нашій спільній історії було багато прикладів, коли ми це доказали. Подія, що нас тут зібрала, відбулася 100 років тому. Тоді українці та поляки спільно захищали Варшаву та звільняли Київ. Багато вже не пам’ятає, що певного травневого дня, 100 років тому, українці та поляки спільно пройшли вулицями Києва військовим парадом. Ми надзвичайно вдячні нашим польським друзям за підтримку у боротьбі з російською агресією. Захищаючи себе, ми захищаємо також наших польських друзів, і так ми будемо робити у майбутньому. Я дуже вдячний за особливу підтримку на нашому шляху до ЄС і НАТО”, — підкреслив Павло Клімкін.

“Ми маємо понад 1000 років спільної історії. Ми повинні шанувати власну історію, але також з повагою дивитися на історію наших друзів. Товариші завжди розуміють один одного. Ми не повинні вдаватися у глибокі подробиці, ми повинні допомагати. Наші взаємини – це не тільки політичні відносини, це взаємини та розмови друзів”, — зазначив Клімкін.

Читайте також:
В автоматах з продажу квитків у Варшаві з’явиться українська мова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна