Керівник поліції Київщини Ценов звільнився з посади і просить заслати його в зону ООС

уточнено

Керівник ГУ Нацполіції в Київській області Дмитро Ценов подав у відставку у зв’язку із загибеллю 5-річного Кирила в Переяслав-Хмельницькому, яку ймовірно спричинили поліцейські.

Про це заявив голова Національної поліції Сергій Князєв на нічному брифінгу під час акції протесту під будівлею МВС, повідомляє “Укрінформ”.

“Зараз було прийнято мною рішення й узгоджено з міністром [Аваковим]. Враховуючи те, що генерал Ценов годину тому звернувся до мене з рапортом про відставку, воно було узгоджене ,і буде прийнято таке кадрове мною рішення через 10 хвилин”, – зазначив Князєв.

Він висловив співчуття рідним Кирила, який помер від вогнепального поранення голови.

Дмитро Ценов заявив, що як керівник поліції Київщини несе відповідальність за дії своїх підлеглих. Водночас він сказав не про відставку, а відсторонення й переведення на іншу посаду – на Донбас.

“Тому я звернувся до голови Національної поліції з рапортом про відсторонення мене від займаної посади та прошу голову Національної поліції направити мене в найтяжчу точку нашої держави, а саме у місця проведення ООС“, – заявив Ценов перед юрбою протестувальників і журналістів.

Також стало відомо, що керівники Переяслав-Хмельницького відділу поліції Київщини були відсторонені від виконання службових обов’язків, вирішується питання щодо їхнього подальшого перебування в органах НПУ. А двоє поліціянтів, підозрюваних в убивстві дитини, нарешті ув’язнені. Про це ввечері 3 червня поінформував сайт Міністерства внутрішніх справ.

“Керівництво МВС та Національної поліції України висловлює співчуття рідним 5-річного Кирила з приводу його смерті та запевняє, що максимально сприятиме у розслідуванні трагедії. Підозрювані у смертельному пораненні 5-річного хлопчика у місті Переяслав-Хмельницький Київської області, були затримані та поміщені до ізолятора тимчасового тримання. Поліція доклала максимальних зусиль у збиранні доказів для слідчих попри те, що самі підозрювані особи – не сприяють слідству», – йдеться в повідомленні з вулиці Богомольця.

Голова Національної поліції Сергій Князєв заявив, що його відомство максимально сприятиме розслідуванню трагедії.

“Такі дії несумісні з присягою та гідністю поліціянта. Ми розраховуємо на найжорсткіше покарання для винних”, – сказав Князєв.

Читайте також:
“Авакова у відставку!” В Києві біля МВС зібрався мітинг через убивство 5-річного хлопчика. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, 31 травня до реанімаційного відділення КНП “Переяслав-Хмельницька ЦРЛ” доставили 5-річного хлопчика Кирила із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку, внутрішньомозковою гематомою, переломом скроневої кістки.
Поліцейські спершу заявляли, що того дня в Переяслав-Хмельницькому близько 16-ї години хлопчик з необережності послизнувся та впав на асфальтобетонне покриття і камінь, внаслідок чого отримав травму голови.

Водночас у прес-службі ДБР заявили, що згідно з проведеним оперативним втручанням медпрацівників було встановлено наявність у хлопчика проникаючих вогнепальних тілесних ушкоджень голови.

Вжитими заходами слідчих та оперативних працівників поліції вдалося встановити обставини події і виявити речові докази, які свідчать про те, що дитина отримала травму голови внаслідок випадкового пострілу. За основною версією, двоє патрульних поліцейських напідпитку вирішили постріляти по банках для розваги і випадково поцілили в Кирила, що грався неподалік на подвір’ї.

Двоє підозрюваних були затримані поліцією 2 червня в порядку статті 208 КПК. Це поліцейські, які під час скоєного перебували поза службою, без табельної зброї, у стані алкогольного сп’яніння. Затриманих тривалий час перебували у відділку поліції, де з ними проводили першочергові слідчі дії. Хоча цим одразу мало б займатися Державне бюро розслідувань.

3 травня слідчі ДБР повідомили двом переяславським “стрільцям” про підозру в “необережному тяжкому тілесному ушкодженні, вчиненому за попередньою змовою групою”.
Пізніше в ДБР зазначили, що на підставі отриманих додаткових доказів слідчі прийняли рішення про повідомлення додаткової підозри за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням вогнепальної зброї).

Увечері 3 червня малюк помер у київській лікарні.

Генпрокурор Юрій Луценко після смерті Кирила повідомив, що прокурори  обласної прокуратури змінюють підозру поліцейським, яких підозрюють у пораненні хлопчика, з перекваліфікацією скоєного ними злочину на ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

Згідно з повідомленням на сайті МВС, керівництво Переяслав-Хмельницького підрозділу поліції Київщини відсторонене від виконання службових обов’язків, вирішується питання щодо подальшого перебування цих керівників у лавах поліції.

Подію прокоментував також президент Володимир Зеленський, який пообіцяв “зробити все”, щоб винні у смерті дитини поліцейські були покарані. “Жодної спроби зам’яти цю справу”, – заявив він.

Читайте також:
ДБР пом’якшило статтю п’яним поліцейським, які підстрелили дитину на Київщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна