“Авакова у відставку!” В Києві біля МВС зібрався мітинг через убивство 5-річного хлопчика. ВІДЕО

доповнено

Біля будівлі Міністерства внутрішніх справ надвечір понеділка, 3 червня, відбувається акція з вимогою справедливого розслідування вбивства поліцейськими 5-річного хлопчика на Київщині. Також протестувальники вимагають відставки глави МВС Арсена Авакова.

Як повідомляє “Новинарня“, стихійний мітинг зібрався після того, як у столичній лікарні помер 5-річний хлопчик Кирило – йому в голову вистрілили п’яні патрульні поліцейські в Переяслав-Хмельницькому. Лікарі боролися за життя дитини три дні.

Ще засвітла люди почали приносити до будівлі МВС квіти та іграшки. Із кубиків виклали слово “вбивці”. Також активісти розбили щит із вивіскою “Міністерство внутрішніх справ” біля входу.

Фото – ФБ Роман Сініцин:

акція під МВС 3 червня 2019_1 акція під МВС 3 червня 2019_2 акція під МВС 3 червня 2019_3 акція під МВС 3 червня 2019_4
<
>

Пізніше протестувальники запалили фаєри.

Серед учасників акції – юрист Масі Найєм та народний депутат Ігор Луценко. Пікетники скандують “Авакова у відставку!” 

До протестувальників вийшов голова Нацполіції Сергій Князєв. Він заявив, що начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Дмитро Ценов подав у відставку у зв’язку із загибеллю дитини в Переяславі-Хмельницькому.

“Зараз було прийнято мною рішення й узгоджено з міністром, враховуючи те, що генерал Ценов годину тому звернувся до мене з рапортом про відставку, воно було узгоджене і буде прийнято таке кадрове мною рішення через 10 хвилин”, – зазначив цитує голову НПУ “Укрінформ“.

Князєв висловив співчуття рідним померлої дитини.

У свою чергу сам Ценов заявив, що як керівник поліції Київщини несе відповідальність за дії своїх підлеглих.

“Тому я звернувся до голови Національної поліції з рапортом про відсторонення мене від займаної посади та прошу голову Національної поліції направити мене в найтяжчу точку нашої держави, а саме у місця проведення ООС“, – сказав Ценов.

Сайт Міністерства внутрішніх справ повідомив, що підозрювані у смертельному пораненні хлопчика у місті Переяслав-Хмельницький уже затримані та поміщені до ізолятора тимчасового тримання.

“Поліція доклала максимальних зусиль у збиранні доказів для слідчих попри те, що самі підозрювані особи – не сприяють слідству”, – йдеться в повідомленні МВС.

Сергій Князєв заявив, що його відомство максимально сприятиме розслідуванню трагедії.

“Такі дії несумісні з присягою та гідністю поліціянта. Ми розраховуємо на найжорсткіше покарання для винних”, – сказав голова НПУ.

Як інформувала “Новинарня“, 31 травня до реанімаційного відділення КНП “Переяслав-Хмельницька ЦРЛ” доставили 5-річного хлопчика Кирила із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку, внутрішньомозковою гематомою, переломом скроневої кістки.
Поліцейські спершу заявляли, що того дня в Переяслав-Хмельницькому близько 16-ї години хлопчик з необережності послизнувся та впав на асфальтобетонне покриття і камінь, внаслідок чого отримав травму голови.

Водночас у прес-службі ДБР заявили, що згідно з проведеним оперативним втручанням медпрацівників було встановлено наявність у хлопчика проникаючих вогнепальних тілесних ушкоджень голови.

Вжитими заходами слідчих та оперативних працівників поліції вдалося встановити обставини події і виявити речові докази, які свідчать про те, що дитина отримала травму голови внаслідок випадкового пострілу. За основною версією, двоє патрульних поліцейських напідпитку вирішили постріляти по банках для розваги і випадково поцілили в Кирила, що грався неподалік на подвір’ї.

Двоє підозрюваних були затримані поліцією 2 червня в порядку статті 208 КПК. Це поліцейські, які під час скоєного перебували поза службою, без табельної зброї, у стані алкогольного сп’яніння. Затриманих тривалий час перебували у відділку поліції, де з ними проводили першочергові слідчі дії. Хоча цим одразу мало б займатися Державне бюро розслідувань.

3 травня слідчі ДБР повідомили двом переяславським “стрільцям” про підозру в “необережному тяжкому тілесному ушкодженні, вчиненому за попередньою змовою групою”.
Пізніше в ДБР зазначили, що на підставі отриманих додаткових доказів слідчі прийняли рішення про повідомлення додаткової підозри за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням вогнепальної зброї).

Увечері 3 червня малюк помер у київській лікарні.

Генпрокурор Юрій Луценко після смерті Кирила повідомив, що прокурори  обласної прокуратури змінюють підозру поліцейським, яких підозрюють у пораненні хлопчика, з перекваліфікацією скоєного ними злочину на ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

Згідно з повідомленням на сайті МВС, керівництво Переяслав-Хмельницького підрозділу поліції Київщини відсторонене від виконання службових обов’язків, вирішується питання щодо подальшого перебування цих керівників у лавах поліції.

Подію прокоментував також президент Володимир Зеленський, який пообіцяв “зробити все”, щоб винні у смерті дитини поліцейські були покарані.

“Звісно, ніщо у світі не може втішити рідних і близьких. Але я – як президент і як батько – хочу запевнити, що зроблю все, аби винні були покарані по справедливості”, – написав Зеленський у  “Фейсбуці”.

“Жодного пом’якшення. Жодної спроби зам’яти цю справу. Ця трагедія має стати уроком. Ті, хто повинні дбати про безпеку громадян, мусять щохвилини пам’ятати про свою відповідальність. За життя. Перед людьми, перед народом, перед країною”, – наголосив гарант Конституції.

Читайте також:
ДБР пом’якшило статтю п’яним поліцейським, які підстрелили дитину на Київщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна