Секретарем РНБО призначений екс-міністр фінансів Данилюк

 

Президент Володимир Зеленський у вівторок, 28 травня, призначив Олександра Данилюка на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави.

“Призначити Данилюка Олександра Олександровича Секретарем Ради національної безпеки і оборони України”, — йдеться у документі.

За деякими даними, це призначення затримувалося через спротив олігарха Ігоря Коломойського, який не сприймає екс-міністра фінансів Данилюка через його участь у приватизації “Приватбанку в грудні 2016 року.“.

За інформацією “Новинарні“, у кабінет секретаря РНБО, який донедавна належав Олександру Турчинова, після інавгурації Зеленського в’їхав новий заступник глави АП Сергій Шефір. І тепер вперше секретар Радбезу не матиме свого приміщення на Банковій, а працюватиме в будівлі РНБО на вул. Петра Болбочана.

Нещодавно у коментарі “112 Україна” Данилюк заявив, що має бачення, як повинна працювати Рада нацбезпеки і оборони.

“Стосовно призначення, у мене є певне бачення, як має працювати РНБО, зараз ми це обговорюємо з паном президентом і я сподіваюсь, що в результаті ми отримаємо сильний орган, який буде вирішувати важливі питання, які зараз стоять перед країною і виклики”, — сказав він.

“РНБО – це орган, який вирішує стратегічні питання не тільки в сфері оборони, безпеки, у нас також є питання в економічній сфері, в енергетиці, у нас зараз є багато викликів, яким треба знаходити рішення”, — додав Данилюк.

За його словами, зараз “важливо, щоби був центр стабільності в державі. Я бачу, що адміністрація і РНБО мають бути такими центрами стабільності”.

Досьє

Олександр Данилюк народився 22 липня 1975 р. у місті Григоріополь, Молдова.

Закінчив Київський інститут інвестиційного менеджменту, Національний технічний університет “КПІ” за фахом інженер-електрик, а також Бізнес-школу (MBA) Індіанського університету (США).

Данилюк розпочав свою кар’єру в 1995 році як брокер в українській компанії TEKT, був керівником департаменту з інвестиційного банкінгу в “Альфа Капітал” та молодшим інвестиційним менеджером в американському фонді Western NIS Enterprise Fund.

Протягом трьох років Данилюк працював над проектами компанії “McKinsey & Company” в Лондоні та Москві, ще 4 роки очолював один з Інвестиційних фондів Лондона — Rurik Investment.

У 2005 році коли став економічним радником прем’єр-міністра України Юрія Єханурова, зокрема займався приватизацією “Криворіжсталі”, питаннями енергетики тощо.

Президент України Віктор Янукович призначив Олександра Данилюка своїм радником (поза штатом). З вересня 2010 року Данилюк очолював Координаційний центр з впровадження економічних реформ, перемігши у конкурсі на цю посаду.

17 липня 2014 року Данилюк став постійним представником президента Петра Порошенка в Кабінеті Міністрів України, а з вересня 2015 року — заступником глави адміністрації президента.

У квітні 2016 року Данилюк був призначений на посаду міністра фінансів в уряді Володимира Гройсмана, а 7 червня 2018-го Верховна Рада звільнила його з цієї посади, коли той відійшов від позицій Порошенка.

Під час президентських виборів у 2019 році Данилюк був радником Володимира Зеленського.

Данилюк заявляв, що Зеленський не поверне “Приватбанк” Коломойському, якщо стане президентом.

Олександр Данилюк одружений і має двох дітей. Його дружина і діти є громадянами Великої Британії. Сам Данилюк заявив про відмову від британського громадянства через бажання побудувати політичну кар’єру в Україні.

Володіє п’ятьма мовами — українською, російською, англійською, іспанською та французькою.

Читайте також:
Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна