В Україні стартували позачергові вибори. Як змінити місце голосування

 

Сьогодні, 24 травня, в Україні стартувала виборча кампанія позачергових виборів народних депутатів.

Відповідно до Закону України “Про вибори народних депутатів України”, виборчий процес позачергових парламентських виборів розпочинається автоматично – з наступного дня після опублікування відповідного указу президента.

Як писала “Новинарня“, указ президента про розпуск Верховної Ради і дострокове проведення парламентських виборів 21 липня був опублікований у газеті “Урядовий кур’єр” у четвер, 23 травня.

Як повідомляє прес-служба Центральної виборчої комісії, ЦВК оприлюднила розміри грошової застави для кандидатів у Верховну Раду та відкрила рахунок для зарахування цих коштів.

Зокрема зазначається, що партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, повинна внести 4 мільйони 173 тисячі гривень.

Для кандидатів у одномандатному окрузі розмір грошової застави становить 41 тисячу 730 гривень.

Також від сьогодні в Україні розпочався процес тимчасової зміни місця голосування на позачергових виборах Верховної Ради.

Як повідомили в ЦВК, кожен охочий скористатися своїм правом проголосувати на позачергових виборах 21 липня не за місцем реєстрації повинен до 15 липня включно подати заяву до органів ведення Державного реєстру виборців і тимчасово змінити місце голосування.

Адреси цих органів можна знайти тут.

Для виборців, чия виборча адреса розташована на тимчасово окупованій території, достатньо лише паспорта з відповідною реєстрацією.

Всі інші повинні надати документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування (наприклад, довідку з місця навчання або роботи; посвідчення про відрядження; проїзні документи; договір оренди житла; довідку внутрішньо переміщеної особи або будь-який інший документ).

Більше інформації про те, як змінити місце голосування і перевірити себе у Держреєстрі можна дізнатися за посиланням.

За змішаною системою під час голосування кожен виборець отримає два бюлетені – для голосування у загальнодержавному багатомандатному та одномандатному виборчому окрузі.

При цьому ті виборці, які змінили місце голосування і в день виборів перебуватимуть за межами свого округу, зможуть проголосувати лише у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, тобто бюлетеня “за мажоритарника” їм не видадуть.

Читайте також:
Рейтинги на дострокові вибори: у “Слуги народу” – понад 40%, Вакарчук підійшов до бар’єру

Рада відмовилася проводити вибори за правилами Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна