Указ Зеленського про дострокові вибори ВР набув чинності

 

Указ президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових виборів на 21 липня набув чинності.

Відповідний документ опубліковано у виданні “Урядовий кур’єр” 23 травня.

“Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року“, – йдеться в документі.

Кабінету Міністрів України доручено забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради.

Частина 2 статті 77 Конституції, згадана в указі, передбачає: “Позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються Президентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України”.

Частини 6 і 7 статті 83: “У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.
Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради України, що проводиться після чергових або позачергових виборів Верховної Ради України, або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України”.

Пункт 1 частини 2 статті 90: “Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо:
1) протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 цієї Конституції…”

Пункти 7-8 статті 106: “Президент України…
7) призначає позачергові вибори до Верховної Ради України у строки, встановлені цією Конституцією;
8) припиняє повноваження Верховної Ради України у випадках, передбачених цією Конституцією…”

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Раніше “у Зеленського” пояснили, що “оприлюднено” (указ на сайті презизента) і “опубліковано” – різні речі.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня оголосив про розпуск Верховної Ради.
У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про призначення позачергових виборів на 21 липня.
Того ж дня він провів зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій, під час якої, зокрема, запропонував внести зміни до закону про вибори народних депутатів, скасувавши мажоритарну систему і знизивши прохідний бар’єр із 5% до 3%.
Тож дострокові вибори 21 липня відбудуться за старим законом про вибори – зі змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50/50) та бар’єром для партій на рівні 5%.

Володимир Зеленський 22 травня написав у “Фейсбуці”: “Верховна Рада провалила законопроект про зміну виборчого законодавства. Старі політики обрали стару систему, бо лише вона дає їм шанс подовжити політичне життя. Вони розраховують за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради. Але я переконаний, що вони помиляються. І навіть у мажоритарних округах ви оберете нових політиків, здатних змінити країну не на словах, а на ділі. То що? Зробимо їх разом? 21 липня!”

Читайте також:
Парубій назвав указ Зеленського про розпуск парламенту неконституційним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна