Коли будуть відомі результати виборів президента

За законом, до 5 квітня включно окружні територіальні комісії мають встановити результати голосування в межах територіальних виборчих округів, до 10 квітня включно ЦВК має встановити результати виборів і скласти відповідний протокол.

Однак попередня картина щодо результатів голосування буде з’ясована вже ввечері 31 березня, а близька до остаточної – вранці 1 квітня.

В Україні проводиться “Національний екзит-пол” – на дільницях працює майже тисяча соціологів від консорціуму, який утворили Фонд “Демократичні Ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Центр Разумкова. По два-три соціологи опитують виборців на виході з багатьох дільниць.

31 березня о 19:45 в “Укрінформі” відбудеться прес-конференція, на якій оприлюднять результати опитування станом на 18:00.

На 23:00 запланована прес-конференція, на якій оприлюднять оновлені дані “Національного екзит-полу” станом на 20:00, коли голосування завершиться.

Крім того, ГО “Громадянська мережа “Опора” здійснює паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли.

1 квітня 2019 року о 10:30 в прес-центрі УНІАН “Опора” представить результати паралельного підрахунку голосів.

Як інформувала “Новинарня“, в неділю, 31 березня, почалося голосування на чергових виборах президента України.

На цих виборах була зареєстрована рекордна кількість кандидатів – 44. Після відмови окремих кандидатів балотуватись, станом на 7 березня, їхня кількість зменшилась до 39. Саме стільки кандидатів занесено до виборчого бюлетеня. Подальші заяви кандидатів про відмову від балотування (Тарута, Мороз) не впливають на зміст бюлетеня, печатки “вибув” не проставляються.

Дільниці для голосування в Україні відкриті з 8:00 до 20:00.

Для проведення виборів створено 199 виборчих округів на всій території України, це 29 888 виборчих дільниць, за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. У закордонному виборчому окрузі ЦВК сформувала 101 дільничну комісію.

Орієнтовна кількість виборців на 30 березня становила 29 млн. 789 тис. 643 осіб.

На території військових частин створено 80 спеціальних виборчих дільниць (65 – у Донецькій області, 14 – у Лугнаській, 1 – у Львівській), де зможуть проголосувати приблизно 47 тис. військовослужбовців.

Постійне місце голосування, попередньо написавши заяви до відділень ДРВ, змінили 315 тис. 725 виборців.

Для спостереження за виборами зареєстровано 89622 спостерігачі від 139 громадських організацій, кандидатів у президенти та від дев’яти політичних партій.

Найбільша ГО, що спостерігає за виборами – “Громадянська мережа ОПОРА”. З моменту офіційного старту кампанії до спостереження було залучено 204 спостерігачі від “Опори” по всій країні. В день голосування до них приєднались понад 1500 спостерігачів.

Також Центрвиборчком зареєстрував 2344 іноземні спостерігачі від 19 міжнародних організацій і 17 держав.

Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів, ЦВК має звернутися до Верховної Ради з поданням про призначення повторних виборів президента України 21 квітня.

Читайте також:
“80 см пісочного кольору”. ЦВК визначила остаточний вигляд виборчого бюлетеня, перелік кандидатів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна