Турецький дипломат очолить СММ ОБСЄ в Україні

 

Державний департамент США інформує, що турецький дипломат Халіт Чевік очолить Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 27 березня, написала українська служба “Радіо Свобода”.

«США закликають всіх учасників ОБСЄ підтвердити свою підтримку моніторинговій місії… Закликаємо Росію і сили, які вона озброює, тренує, очолює і поруч з якими воює в Україні, надати (моніторинговій місії – ред.) повний і безперешкодний доступ до всієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – йдеться в повідомленні.

Халіт Чевік є кадровим дипломатом, з 2012 по 2016 був постійним представником Туреччини в ООН.

Агентство “Укрінформ” додає, що турецький дипломат розпочне роботу із 1 червня. 

З 2 квітня 2014 року Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні очолював Ертурул Апакан – також кадровий турецький дипломат, який був постійним представником Туреччини в ООН (2009 – 2012) та заступником міністра в Міністерстві закордонних справ (2006 – 2009).

Додамо, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні почала роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України до ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ. Відтоді місію очолює турецький дипломат Ертугрул Апакан. У МЗС Туреччини недавно заявили, що повноваження Апакана «скоро закінчаться». СММ – це неозброєна цивільна місія. Її мандат поширюється на всю територію України, але Росія не допускає місію до окупованого нею українського Криму. Найпомітніша частина роботи місії – в зоні російської гібридної агресії на Донбасі.

Як інформувала “Новинарня“, Німеччина пропонує розширити СММ ОБСЄ на Азовське море.

Читайте також:
МЗС: Росія блокує розширення мандату СММ ОБСЄ на всю ділянку кордону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна