МЗС: Росія блокує розширення мандату СММ ОБСЄ на всю ділянку кордону

 

 

Росія залишається єдиною державою в Організації безпеки і співробітництва в Європі, яка наполегливо блокує розширення мандату місії спостерігачів ОБСЄ на всю ділянку кордону, прилеглу до тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей України.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ.

“Підтримуючи продовження мандату місії спостерігачів ОБСЄ на двох російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк», Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке розчарування з приводу того, що Росія залишається єдиною в ОБСЄ, хто наполегливо блокує розширення мандату Місії на всю ділянку кордону, прилеглу до тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей України. Обговорення під час 1184-го засідання Постійної ради ОБСЄ 3 травня 2018 року, на якому було схвалено згадане рішення, показало ізольованість Росії у небажанні забезпечити дієвий міжнародний контроль на кордоні”, – зазначають в МЗС.

“Такі дії Російської Федерації свідчать про її намір продовжувати постачання зброї, боєприпасів та військового обладнання, регулярних військ, найманців з метою підтримки терористичної діяльності на території України. У цьому зв’язку, приєднавшись до консенсусу щодо рішення, делегація України в ОБСЄ виголосила відповідну інтерпретуючу заяву”, – йдеться у коментарі.

МЗС закликає Росію до неухильного виконання взятих на себе зобов’язань в рамках Мінських домовленостей, зокрема виконання Росією положень п.4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року щодо забезпечення постійного моніторингу і верифікації з боку ОБСЄ на тимчасово неконтрольованій ділянці українсько-російського державного кордону, а також створення зони безпеки уздовж кордону з Росією, що є критично важливим для деескалації ситуації та мирного врегулювання на Донбасі.

Читайте також:
Волкер закликав Росію і її бойовиків припинити погрози ОБСЄ на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна