У Новій Зеландії після теракту заборонили автоматичні та напівавтоматичні гвинтівки

 

У Новій Зеландії запровадили заборону на обіг та експлуатацію штурмових та напівавтоматичних гвинтівок після теракту 15 березня, коли вбили 49 людей.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідне розпорядження підписала у четвер, 21 березня, прем’єр-міністр Джасінда Ардерна, передає Reuters.

Прем’єр-міністр сказала, що “переважна більшість” жителів Нової Зеландії, які законно володіють такою зброєю, “зрозуміє” цю заборону. Також прем’єр зазначила, що обмеження ввели з міркувань “національної безпеки“.

“Усі види напівавтоматичної зброї, які були використані під час теракту в п’ятницю, 15 березня, будуть заборонені”, – йдеться в заяві прем’єра.

Найближчим часом розроблять схему викупу забороненої зброї. Винятки у законопроекті будуть для використання зброї в фермерських громадах для боротьби зі шкідниками і на спортивних змаганнях, а також носіння напівавтоматичних і штурмових гвинтівок співробітниками поліції та представниками ЗС країни.

Під заборону також потраплять пристосування, за допомогою яких можна переробити зброю в напівавтоматичну військового зразка, і магазини великої ємності.

За оцінками, у Новій Зеландії, де проживає менше 5 млн чоловік, є від 1,2 до 1,5 млн одиниць вогнепальної зброї, з них близько 13, 5 тис. одиниць штурмових і напівавтоматичних гвинтівок.

Мінімальний юридичний вік для володіння зброєю в Новій Зеландії становить 16 років, для напівавтоматичної зброї військового зразка – 18 років. Австралія заборонила напівавтоматичну зброю і почала його викуп після бійні в Порт-Артурі в 1996 році, коли були застрелені 35 осіб.

Як інформувала “Новинарня“, у Новій Зеландії щонайменше 49 людей загинули через напади на мечеті.

Читайте також: 
Терорист із Нової Зеландії у своїй записці згадує Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна