У Новій Зеландії щонайменше 49 людей загинули через напади на мечеті

 

У п’ятницю, 15 березня, у новозеландському місті Крайстчерч 28-річний австралієць на ім’я Брентон Таррант разом зі спільниками увійшли у дві місцеві мечеті Масджид Аль Нур та Лінвуд Масджид і розстріляли присутніх там людей.

Все, що відбувалося, Таррант знімав на GoPro, передає Zaxid.net.

За попередніми даними, 49 людей загинули, десятки поранених.

Затримано чотири особи: троє чоловіків та одна жінка. Сам Брентон поки перебуває на волі, повідомляє New Zealand Herald.

Перед нападом Брентон виклав у Twitter (зараз його обліковий запис заблокований) 73-сторінковий маніфест — так само, як зробив норвезький терорист Андерс Брейвік перед своїм нападом. У маніфесті — цитати з “біблії неонацизму”.

На ріжках для автомата Брентон написав дати “ключових моментів для становлення європейської цивілізації”.

Також Брентон написав, що теракт у Стокгольмі 2017 року (тоді загинули п’ятеро місцевих) вважає ключовою подією, що вплинув на його рішення атакувати мечеть.

Злочинець підійшов до будівлі з помповою рушницею в руках і розстрілював своїх перших жертв. Після цього він взяв в руки штурмову гвинтівку і почав поливати вогнем на всі боки, добиваючи поранених.

Повідомляється, що поліція затримала спільників Брентона, а також знешкодила кілька бомб, розташованих у машинах поряд з іншими мечетями.

Прем’єр-міністр країни Джакинда Ардерн заявила, що сьогодні — “один із найтемніших днів Нової Зеландії”. Вона назвала цю подію “надзвичайним і безпрецедентним насильством”.

Школи і державні установи закриті.

Поліція закликає місцевих жителів залишатися вдома.

Читайте також:
Виростили вбивцю 21 людини: батьків керченського терориста оштрафують на 500 рублів, — ЗМІ

Лідером світового рейтингу процвітання стала Нова Зеландія. Україна – найгірша в Європі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна