346 загиблих. У компанії Boeing знали про неполадки нового літака ще до двох авіакатастроф, — Сидоренко

 

Сергій Сидоренко
журналіст, головний редактор інтернет-видання “Європейська правда”

(FB)

Я реально в шоці, що таке могло бути. Це про Boeing 737 MAX. Той що розбився; той що найпрогресивніший; той, який закуповує МАУ і так далі…

От про що зараз пишуть американські медіа.

Як з’ясувалося, американський авіарегулятор FAA частково делегував компанії Boeing право самій підтверджувати безпечність своїх лайнерів (!!!) Це вже є нонсенс, зважаючи на логіку.

Але це далеко не все.

У Boeing знали та свідомо приховали від FAA, що їхня нова автоматична система, коли вважає за потрібне завалює ніс лайнера, змінюючи геометрію хвостового стабілізатора на 2.5° (а це чимало!). За документами для FAA, йшлося про коригування на 0.6°. Далі: пілотам про цю систему спершу взагалі не повідомили!!! Розповіли про неї лише після першої катастрофи.

Але і це не все.

Ця система чомусь — я так розумію, це було поза планом — перезавантажувалася щоразу, коли пілот помічав зміну кута атаки і намагався виправити ситуацію. Перевантажувалася, обнуляла пам’ять про те, що вона тільки-но нашкодила — і додавала ще 2.5° шкоди. І так далі, доки не досягне фізичного максимуму для цих хвостових елементів. Тобто, тупо направляла літак у піке.

Стверджується, що про цю проблему “Боїнг” також знав ще до другої катастрофи. І занизив її небезпечність.

Але і це не все.

Кут атаки (кут між крилом і потоком повітря) — це один з найбільш життєво важливих показників для авіалайнерів. Коли він завеликий — літак звалюється у штопор, тому доводити до критичних кутів не можна. І саме для цього “Боїнг” запровадив цю систему. Її робота грунтувалася на показниках датчиків поточного кута атаки. В авіації, як відомо, дублюється все, що тільки можливо, і таких датчиків було два. Щоб, мовляв, коли один поламається — другий спрацює.

Але… новомодна система брала показники з одного із них, а про другий забула.

А перевірити це не було кому, бо перевіряв “Боїнг” сам себе. Схоже, дуже поспішав випустити літак у серію, наздоганяючи конкурента, європейський “Аеробус”.

Встигли.
346 загиблих в двох катастрофах за 5 місяців…

Читайте також:
Євросоюз закрив небо для всіх Boeing 737 MAX. Трамп у США – теж. ОНОВЛЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна