У Сеймі Польщі відкрили виставку, присвячену Аміні Окуєвій

 

У польському Сеймі у середу, 13 березня, відкрили виставку 34 фотографій української військової Аміни Окуєвої.

Про це пише Belsat.

Головним гостем заходу була Ірина Камінська — українка з польським корінням, яка розповіла історію своєї вбитої дочки.

Аміна Окуєва брала участь у Другій чеченській війні, була учасницею київського Майдану, звідки вона пішла на східний фронт, де служила снайпером.

Ірина Камінська прибула на запрошення заступника спікера Сейму Ришарда Терлецького та депутатки Малгожати Госєвської.

“У роковини російської агресії в Україні ми відкриваємо виставку, присвячену одній з героїнь боротьби за свободу і незалежність України”, – заявив Терлецький.

Дідусь та бабусі Аміни Окуєвої – поляки, які мешкали на території сучасної України, у 1930-х роках були депортовані радянською владою на російський Далекий Схід. Після закінчення вигнання вони оселилися на Кавказі.

“Ця виставка створена, аби нагадати, що в Україні йде війна. Кожна держава набуває свободи тільки тоді, коли її сини і дочки готові жертвувати своїми життями заради цьог. І там, на війні, гинуть найкращі сини і дочки української нації. Коли ви не можете купити людину, зробити її рабом, то таку людину вбивають. І саме тому вони вбили мою дочку. Тому що вона була сміливою людиною, яка не боялася говорити правду про агресора. Ті, хто помер за свободу – вони живуть, поки ми їх згадуємо”, – сказала Камінська.

Як повідомляла “Новинарня“, напад на подружню пару добровольців АТО – Адама Осмаєва й Аміну Окуєву – було скоєно в Києві на Подолі 1 червня 2017 року.

За даними поліції, чоловік, який назвався французьким журналістом, заздалегідь домовився із подружжям про зустріч. Коли вони сіли в автомобіль, невідомий дістав з коробки пістолет “Глок” і вистрілив у груди Осмаєву. У відповідь Окуєва зі свого пістолета Макарова зробила кілька пострілів у нападника.

Внаслідок інциденту Осмаєва та кілера госпіталізували з вогнепальними пораненнями. Обидва вижили.

Нападника, який виявився громадянном Росії, арештували.

З’ясувалося, що він мав український паспорт на ім’я Олександр Дакар. Справжнє ім’я – Артур, жив у Петербурзі, Австрії тощо. Раніше нібито мав прізвища Денісултанов, Курмакаєв, Крінарі, прізвисько “Динго”. Його назвали “особистим кілером Рамзана Кадирова“.

Адам Осмаєв, вийшовши з лікарні, заявив, що замах на нього санкціонував Путін.

У червні 2017 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що ланцюжок замаху на Адама Осмаєва веде до “деяких лідерів РФ”.

“Суспільство зрозуміє всі деталі, коли справа опиниться в суді. Однак мотиви злочину, суть, довжелезний ланцюжок, який веде до деяких лідерів РФ, у нас зафіксований. Більше поки сказати не можна”, – казав очільник МВС.

Народний депутат, член колегії МВС Антон Геращенко називав нападника Крінарі “агентом російських спецслужб”. За даними Геращенка, чоловік був легалізований і легендований в Україні в лютому 2016 року під ім’ям Дакара Олександра Венусовича.

Справу про цей замах розглядає Подільський райсуд Києва за участю присяжних. Обвинувачений у справі – 58-річний громадянин Російської Федерації Артур Крінарі. Йому інкримінують вчинення злочину, передбаченого за ч. 2 ст. 15, п. 1 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (замах на вбивство). Чоловік утримується під вартою.

30 жовтня невідомі обстріляли автомобіль Окуєвої та Осмаєва на залізничному переїзді в селищі Глеваха Київської області. Окуєва загинула, її чоловік дістав поранення.

Він є потерпілим у справі про два замахи.

Читайте також:
Справа про замах на Осмаєва і Окуєву: прокуратура не бачить ниток до керівництва РФ

У Львові презентували мандрівну виставку “Блокпост пам’яті”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна