Манафорта у США засудили загалом до 7,5 років тюрми і висунули нові звинувачення

 

Федеральний окружний суд у Вашингтоні засудив колишнього політтехнолога Партії регіонів і керівника виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта ще до 3,5 років ув’язнення.

Як повідомляє The New York Times, суддя Емі Берман Джексон засудила Манафорта за скоєння ним низки злочинів – відмивання грошей, перешкоджання правосуддю, неповідомлення про лобістську роботу, яка принесла йому десятки мільйонів доларів протягом більш ніж десяти років.

“Важко переоцінити кількість брехні та обсяг шахрайства, а також кількість грошей”, – зазначила суддя Джексон про справу Манафорта.

Окрім того, йому належить сплатити майже 6 мільйонів доларів компенсації збитків.

Як повідомляла “Новинарня“, 7 березня Федеральний суд дав Манафорту 47 місяців ув’язнення за ухилення від сплати податків та банківські махінації, зарахувавши до відбутого терміну покарання ті 9 місяців, які Манафорт уже провів за ґратами. Також він повинен сплатити 50 тисяч доларів штрафу і ще 24 мільйони доларів – як компенсацію збитків.

Таким чином, після двох вироків Манафорт отримав загалом 7,5 років в’язниці.

Сам 69-річний політтехнолог, сидячи в інвалідному візку, просив не додавати йому років до попереднього терміну – з огляду на поважний вік, стан здоров’я і той факт, що він є єдиним опікуном своєї 66-річної дружини.

Суддя до цих аргументів не прислухалася.

Натомість стало відомо, що прокуратура Нью-Йорка висунула проти Манафорта нові звинувачення за 16 пунктами – йдеться, зокрема, про участь у змові, фальсифікації ділової документації і шахрайстві.

Як інформувала “Новинарня“, Пола Манафорта, колишнього політтехнолога президента України Віктора Януковича, обвинувачують в ухилянні від сплати податків на мільйони доларів у період роботи лобістом на Януковича й українську Партію регіонів (всього політконсультант отримав за цю роботу, за даними слідства, близько 60 мільйонів доларів), а також у банківському шахрайстві й участі в змові з метою обійти банківські і податкові закони США.

Манафорт також є колишнім керівником передвиборчого штабу Дональда Трампа. Цю посаду Манафорт втратив після скандалу 2016 року, який спричинило оприлюднення НАБУ даних “комірної книги Партії регіонів в Україні, одним із фігурантів якої був американський політтехнолог.

Справу проти Манафорта порушили члени слідчої групи спецпрокурора Роберта Мюллера, які розслідували ймовірне втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році. Однак усі звинувачення, які вони в підсумку висунули, стосувалися діяльності Манафорта з 2006 по 2016 роки, до періоду його роботи в штабі Трампа.

Звинувачення будувало свою лінію на свідченнях колишнього партнера Манафорта Ріка Гейтса, який уклав угоду зі слідством. У суді Гейтс зізнався, що сам обкрадав політконсультанта.

Манафорт заявляв про свою невинуватість, наполягаючи, що виплачувати йому зарплату через офшори вирішили українці, з якими він працював.

У березні 2018 року окружний суд східного округу Вірджинії у США помістив Манафорта під домашній арешт з вимогою носити електронний браслет та заставою у 10 млн. доларів. То йшлося, що за сумою обвинувачень політтехнологові може “світити” до 270 років ув’язнення.

У червні 2018 року Манафорта арештували в залі суду.

28 липня слідча група спецпрокурора Роберта Мюллера представила понад 300 документів, що розкривають деталі співпраці Манафорта з Партією регіонів і партією “Опозиційний блок”.

У серпні 2018 року присяжні Манафорта визнали винним за вісьмома з 18 пунктів обвинувачення. П’ять пунктів обвинувачення мають відношення до ухиляння від податків, в тому числі під час роботи в Україні.

Читайте також:
Втручання Росії у вибори в США: Манафорт визнав провину і погодився співпрацювати зі слідством

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна