Політтехнолог Януковича Манафорт отримав у США перший вирок: 4 роки тюрми

 

Федеральний суд США засудив колишнього голову виборчого штабу Дональда Трампа, екс-політтехнолога української Партії регіонів Пола Манафорта до 47 місяців ув’язнення за ухилення від сплати податків та банківські махінації.
Суд зарахував до відбутого терміну покарання 9 місяців, які Манафорт уже провів за ґратами.

Перед оголошенням вироку 7 березня суддя Томас Елліс чітко заявив, що вирок Манафорту не пов’язаний із розслідуванням спеціального прокурора США Роберта Мюллера щодо ймовірного російського втручання у вибори 2016 року.

“Він тут не через будь-що пов’язане із будь-якою змовою з урядом Росії”, – заявив суддя Елліс. Водночас служитель Феміди відзначав, що Манафорт не заслуговує на поблажливість за визнання відповідальності за свої дії.

Суддя Ті Ес Елліс також відзначив, що висловленні державним обвинуваченням побажання щодо терміну покарання для Манафорта є “надмірними”.

Суддя визнав, що Пол Манафорт був частиною “багатьох хороших речей”, є “щедрою людиною” і в інших аспектах “прожив бездоганне життя”, передає “Голос Америки”.

Адвокат Манафорта Річард Вестлінг у заключному виступі доводив, що обвинувачення зводяться по суті до ухиляння Манафорта від податків. А терміни покарання за подібні злочини, казав захисник, навіть у набагато більших обсягах, ніж у випадку Манафорта, становлять 18-24 місяці чи навіть менше. На доказ цього сторона захисту надала судді рішення у 20 справах щодо ухиляння від податків по всіх Штатах.
Також адвокати Манафорта доводили, що термін його ув’язнення має бути зменшений через співпрацю із урядом, що демонструє розкаяння.

Грег Андрес, представник обвинувачення, не погодився із тим, що Манафорт заслуговує на будь-яке пом’якшення покарання через співпрацю із урядом, оскільки інформація, яку він надав прокурорам офісу спеціального прокурора Роберта Мюллера, не має жодної цінності – нічого нового вони від нього не дізналися.
Крім того, заявив Андрес, Манафорт брехав як представникам уряду, так і присяжним у суді округу Колумбія.

Прокурори вимагали довшого терміну ув’язнення та високого штрафу через те, що злочини, які скоїв Манафорт, за їхніми словами, є серйозними, вони відбувалися часто, заподіяли шкоди на мільйони доларів, здійснювалися із використанням складних схем та за участі багатьох осіб.

Сам Пол Манафорт у своєму виступі в суді сказав, що останні два роки були найважчими для його родини, і найбільший біль, який він відчуває, – це біль, заподіяний його родині.

“Я був відлучений від них дев’ять місяців. Це було дуже важко. Я відчуваю, що це судове переслідування вже є достатнім покаранням для мене. Моє професійне та фінансове життя у руїнах”, – сказав Манафорт.

Під час засідання стало відомо, що Манафорт останні кілька місяців перебуває в одиночній камері у в’язниці в місті Александрія, штат Вірджинія. Це для того, аби захистити його від інших ув’язнених, пояснив адвокат.

В одиночній камері, сказав Манафорт, він мав багато часу, аби подумати про свої помилки.

1 квітня Полу Манафорту виповниться 70 років.

7 березня пролунав перший із вироків Манафорту – наступного тижня на нього чекає вирок в іншій судовій справі, щодо змови та тиску на свідків.

Пол Манафорт. Фото REUTERS

Як інформувала “Новинарня“, Пола Манафорта, колишнього політтехнолога президента України Віктора Януковича, обвинувачують в ухилянні від сплати податків на мільйони доларів у період роботи лобістом на Януковича й українську Партію регіонів (всього політконсультант отримав за цю роботу, за даними слідства, близько 60 мільйонів доларів), а також у банківському шахрайстві й участі в змові з метою обійти банківські і податкові закони США.

Манафорт також є колишнім керівником передвиборчого штабу Дональда Трампа. Цю посаду Манафорт втратив після скандалу 2016 року, який спричинило оприлюднення НАБУ даних “комірної книги Партії регіонів в Україні, одним із фігурантів якої був американський політтехнолог.

Справу проти Манафорта порушили члени слідчої групи спецпрокурора Роберта Мюллера, які розслідували ймовірне втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році. Однак усі звинувачення, які вони в підсумку висунули, стосувалися діяльності Манафорта з 2006 по 2016 роки, до періоду його роботи в штабі Трампа.

Звинувачення будувало свою лінію на свідченнях колишнього партнера Манафорта Ріка Гейтса, який уклав угоду зі слідством. У суді Гейтс зізнався, що сам обкрадав політконсультанта.

Манафорт заявляв про свою невинуватість, наполягаючи, що виплачувати йому зарплату через офшори вирішили українці, з якими він працював.

У березні 2018 року окружний суд східного округу Вірджинії у США помістив Манафорта під домашній арешт з вимогою носити електронний браслет та заставою у 10 млн. доларів. То йшлося, що за сумою обвинувачень політтехнологові може “світити” до 270 років ув’язнення.

У червні 2018 року Манафорта арештували в залі суду.

28 липня слідча група спецпрокурора Роберта Мюллера представила понад 300 документів, що розкривають деталі співпраці Манафорта з Партією регіонів і партією “Опозиційний блок”.

У серпні 2018 року присяжні Манафорта визнали винним за вісьмома з 18 пунктів обвинувачення. П’ять пунктів обвинувачення мають відношення до ухиляння від податків, в тому числі під час роботи в Україні.

Читайте також:
Втручання Росії у вибори в США: Манафорт визнав провину і погодився співпрацювати зі слідством

Ахметов і Льовочкін могли отримувати від Манафорта дані соцопитувань зі США за гроші, – CNN

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна