На суді у США присяжні визнали Манафорта винним за вісьмома пунктами

 

Присяжні визнали екс-керівника передвиборчої кампанії президента США Дональда Трампа Пола Манафорта винним за вісьмома пунктами обвинувачення із 18-ти.
П’ять із них мають стосунок до ухилення від податків, один – до недекларування іноземних банківських рахунків, як вимагає того закон, та два пункти – до банківського шахрайства.

Щодо інших 10 пунктів присяжні не змогли досягти консенсусу. Суддя оголосив процес стосовно них таким, що не відбувся.

Присяжні ухвалили своє рішення після майже чотирьох днів обговорень під час судового розгляду в місті Александрія, штат Вірджинія, передає “Радіо Свобода”.

Як інформувала “Новинарня“, 69-річного Пола Манафорта, колишнього політтехнолога президента України Віктора Януковича, обвинувачують в ухилянні від сплати податків на мільйони доларів у період роботи лобістом на Януковича й українську Партію регіонів (всього політконсультант отримав за цю роботу, за даними слідства, близько 60 мільйонів доларів), а також в банківському шахрайстві й участі в змові з метою обійти банківські і податкові закони США.

Він також є колишнім керівником передвиборчого штабу Дональда Трампа. Цю посаду Манафорт втратив після скандалу 2016 року, який спричинило оприлюднення НАБУ даних “комірної книги “Регіонів” в Україні, одним із фігурантів якої був американський політтехнолог.

Справу проти Манафорта порушили члени слідчої групи спецпрокурора Роберта Мюллера, які розслідували ймовірне втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році. Однак усі звинувачення, які вони в підсумку висунули, стосувалися діяльності Манафорта з 2006 по 2016 роки, до періоду його роботи в штабі Трампа.

Звинувачення будувало свою лінію на свідченнях колишнього партнера Манафорта Ріка Гейтса, який уклав угоду зі слідством. У суді Гейтс зізнався, що сам обкрадав політконсультанта.

Манафорт заявляв про свою невинуватість, наполягаючи, що виплачувати йому зарплату через офшори вирішили українці, з якими він працював. Якщо його визнають винним, Манафорт може отримати від 8 до 10 років в’язниці.

У червні Манафорта арештували в залі суду.

28 липня слідча група спецпрокурора Роберта Мюллера представила понад 300 документів, що розкривають деталі співпраці Манафорта з Партією регіонів і партією “Опозиційний блок”.

Читайте також:
У США порахували, скільки років тюрми загрожує Манафорту.
Україна гальмує розслідування?

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна