#KyjiwKeinKiew. Найвідоміший німецький словник змінив правопис назви столиці України

 

Найбільш авторитетний довідник з правопису німецької мови Duden у Німеччині змінив правопис назви столиці України Києва на Kyjiw замість Kiew.

Про це  у п’ятницю, 22 лютого, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на сторінці у Facebook.

“Це скрін-шот зі словника Duden. Він є найавторитетнішим довідником з правопису німецької мови. Раніше, на жаль, у цьому словнику назва української столиці подавалася лише через російську транскрипцію. А от тепер маємо всі підстави на повну силу запускати кампанію #KyjiwKeinKiew (Київ не Киев) у німецькомовних країнах. Мова – категорія, що постійно розвивається, маємо цим скористатися”, – написав у себе на сторінці Клімкін.

Міністр закликав українців та друзів України в німецькомовному просторі долучитися до зусиль наших дипустанов та підтримати тренд правильного вживання українських географічних назв.

“Відлітаючи з віденського, берлінського чи мюнхенського аеропорту до Києва, ще приємніше буде повертатися на Батьківщину, якщо пункт призначення наші німецькомовні друзі позначатимуть так, як його вимовляємо ми. Давайте разом долати лінгвістичну несправедливість стосовно української мови”, – закликав очільник МЗС.

Він сподівається, що першими до акції приєднаються посольства Німеччини та Австрії в Києві.

Як повідомляла “Новинарня“, у жовтні 2018 року МЗС України спільно з Центром стратегічних комунікацій StratCom Ukraine розпочали онлайн-кампанію #CorrectUA, під час якої звертаються до іноземних ЗМІ задля коригування правопису назви міста Київ — #KyivNotKiev.

У рамках кампанії щоденно на сторінках МЗС України у Facebook та Twitter з’являються пости, які містять випадки некоректного вживання назви Київ як Kiev провідними іноземними ЗМІ, такими як The New York Times, BBC, Reuters та інші.

За перший місяць акції хештег #KyivNotKiev побачили понад 10 мільйонів користувачів.

Читайте також:
Видання The Guardian писатиме у своїх текстах Kyiv замість Kiev

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна