Рано стверджувати про завершення розслідувань справ Євромайдану, — Горбатюк

 

Начальник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк в ефірі “Українського радіо” у понеділок, 18 лютого, прокоментував заяву Генпрокурора Юрія Луценка щодо готовності слідства передати справи до суду, і розповів, на якому етапі зараз перебувають розслідування злочинів на Майдані.

“Якщо говорити загалом про розслідування тих подій, то вони в себе включають епізоди, починаючи з листопада 2013 року по лютий 2014 року. Це епізоди і побиття, і катувань, застосування насильства до мітингувальників, і їхні арешти, це злочини тітушок і вбивства. У кожному з епізодів цих подій є завершені матеріали розслідування і направлені обвинувальні акти до суду. На сьогодні є обвинувальні акти щодо 288 осіб”, — зазначив Горбатюк.

За його словами, за причетністю до вбивств до суду також направлені обвинувальні акти. За епізодами вбивств повідомлено підозру 66 особам, з них стосовно 16 направлені обвинувальні акти до суду, четверо — зараз перебувають під слідством, інші особи перебувають у розшуку.

“Щодо вбивств упродовж 18-20 лютого, то у нас по кожному є особи, які притягуються до відповідальності і відправляються до суду. Єдине, що всі спостерігали, це величезна кількість задіяних причетних осіб. Це і середня ланка, яка передавала накази, це і організатори, це і пособники. Тобто, якщо ми закінчуємо розслідування стосовно якоїсь однієї особи, то продовжується розслідування стосовно всіх інших осіб, які причетні”, — пояснив начальник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури.

На його думку, говорити про загальне  завершення розслідувань, зокрема стосовно вбивств, не можна.

“Якщо говорити про осіб, які підозрюються в організації, то за результатами розслідування повідомлено про підозру і колишньому президенту, і колишньому міністру внутрішніх справ, його заступнику, керівнику СБУ, його заступнику, керівництву київської міліції, керівництву київського “Беркуту”. На сьогодні за процедурою заочного судочинства завершити слідство не можна. Депутатам потрібно внести зміну у закон у зв’язку з початком діяльності Державного бюро розслідувань”, — наголосив  Сергій Горбатюк.

“Загалом прийнято 52 рішення про визнання винуватими, з них 48 — це саме вироки, ще 4 — це закриття за нереабілітуючими підставами. На додачу до одного вироку з позбавленням волі у минулому році, у цьому році ще троє отримали позбавлення волі за нашим провадженням. За результатами розслідувань регіональних прокуратур, крім наших чотирьох, ще є сім осіб, які отримали саме позбавлення волі. Тобто, загальна кількість — 11 осіб. Це все — тітушки”, — підсумував Горбатюк.

Читайте також:
У Києві акцією “Ангели пам’яті” вшанували Героїв Небесної сотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.