Суд у Павлограді подивиться відео із зізнаннями бразильського бойовика Лусваргі

 

У четвер, 24 січня, в Павлоградському міськрайонному суді о 13:00 відбудеться чергове засідання за провадженням у кримінальній справі справи № 757/2179/17-к за обвинуваченням у тероризмі громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі – бойовика “ДНР/ЛНР”.

Як стало відомо “Новинарні” із власних джерел, на цьому засіданні розглядатимуть як доказ вини обвинуваченого низку відео, на яких фігурує Бразилець, коли він брав участь у бойових діях на Донбасі проти українських військ, та фактично сам розподає про вчинені злочини.

Сторона обвинувачення вже має висновки експертизи про те, що зображення і голос чоловіка на записах у YouTube належать Лусваргі.

Загалом, повторний розгляд справи йде до завершення. Крім перегляду відео з перших років війни залишається допитати чотирьох свідків.

Лусваргі обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України.

Читайте також:
“Добре зроблено”. Арешт терориста Лусваргі в оцінках бразильських ЗМІ
та соцмереж

Бразильського бойовика “Л/ДНР” Лусваргі доставили у СІЗО Дніпра

Як інформувала “Новинарня“, бразильський найманець “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі – перший іноземець із “далекого зарубіжжя”, засуджений в Україні за участь у бойових діях на боці терористів.

Прибічник ідей сталінізму, нацизму та російського євразійства, Рафаел був затриманий СБУ по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” 6 жовтня 2016 року.

Новинарня” вирахувала його перша, провівши ОСІНТ-розслідування: Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”.

25 січня 2017 року Рафаель Маркус Лусваргхі (так у документах прокуратури й суду) був засуджений до 13 років ув’язнення з конфіскацією за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – “участь у терористичній групі чи терористичній організації” та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань”. Суд врахував наявність відео, на яких Бразилець сам розповідає про участь у терористичних організаціях “ДНР/ЛНР” та скоєні злочини, а також документи про приналежність до цих структур, поранення, нагороди за участь у бойових діях проти української влади на Донбасі. Лусваргі тоді визнав свою вину.

Однак 17 серпня 2017 року Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо Лусваргі та відправив справу Бразильця на повторний розгляд через порушення правила підсудності (його мали б судити в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині – за відомим місцем одного зі злочинів, Донецький аеропорт). перегляд справи відбувся завдяки долученню до захисту Лусваргі адвоката Валентина Рибіна (замість державних адвокатів).
Це відбулося задовго до листопадових домовленостей у Москві й Мінську про “великий обмін полоненими”.

18 грудня джерело “Новинарні” повідомило, що Лусваргі включений до списків на обмін з ОРДЛО.

“Правове рішення щодо Лусваргі складне. Для обміну в ОРДЛО суд поміняє йому запобіжний захід. А потім (після обміну) оголосить у розшук“, – розповідав співрозмовник “Новинарні” у прокуратурі.

На початку 2018 року через юридичну казуїстику Лусваргі опинився на волі без запобіжного заходу у вигляді арешту. Йому досі не повернули документи, вилучені під час призначення попередніх запобіжних заходів.
Відтак Рафаел Лусваргі не міг виїхати ні в ОРДЛО, ні за кордон України.

Навесні він вільно пересувався по Києву і працював у монастирі МП Голосіївська пустинь.
Там його “келію” 4 травня виявили праві активісти, після чого затримали його на вулиці в центрі Києва і доставили до СБУ.

7 травня Павлоградський міськрайонний суд вирішив арештувати Лусваргі на 60 діб без можливості внесення застави. Після того арешт продовжували.

У листопаді бразильський бойовик відмовився від послуг адвоката Рибіна та попросив призначити йому державного захисника. Таке рішення Лусваргі прийняв через постійні неявки Рибіна в Павлоградський міськрайонний суд, аби затягнути справу.

Читайте також:
Суд Лусваргі: війна, вина, каяття і каторга

Смерть, яка переслідує бразильського терориста Рафаела Лусваргі

12 найманців з-за океану.
Портрети бразильських терористів на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.