“Добре зроблено”. Арешт терориста Лусваргі в оцінках бразильських ЗМІ та соцмереж

автор: Дмитро Яцюк
журналіст та блогер (для “Новинарні“)

Недавнє громадське затримання в Києві бразильського бойовика “ДНР/ЛНР” Рафаеля Лусваргі широко висвітлювала преса Бразилії та її соцмережі. Оцінки події виявилися радикально відмінними: дії українських націоналістів отримали переважно схвальні відгуки від бразильських громадян, але стали предметом критики преси.

Новинарня” оглядає матеріали медіа та соцмереж Бразилії з приводу “пригод” Лусваргі напередодні процесу над Бразильцем, який заново стартує у Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області 15 травня.

Фантазії “Серпа Сан-Паулу”

Знане в Бразилії як “Серп Сан-Паулу” (із натяком на ліву символіку) інтернет-видання Folha de São Paulo, що має ліволіберальний та соціалістичний ухил, розмістило найбільш критичний до українських активістів текст щодо Лусваргі. Водночас він став найбільш фантазійним, упередженими та далеким від реальності.

Текст, написаний російсько-бразильським журналістом Ігорем Гієловом (Igor Gielow), називається Brasileiro pede para ficar sob proteção policial na Ucrânia (“Бразилець просить про захист поліції в Україні”).
На початку статті автор розповідає читачам, що “Кримський півострів був реінтегрований (!) Кремлем” та нагадує про заяви адвоката Лусваргі Валентина Рибіна про те, що його клієнт зізнався в участі в терористичній діяльності лише під тортурами.

При цьому ані журналіст, ані адвокат Бразильця не пояснюють, яким чином українські “кати” спромоглися примусити Лусваргі поширювати докази власної терористичної діяльності в соціальних мережах та розказувати бразильській пресі про свою причетність до вбивства чотирьох українських військових.

Про саме громадське затримання Гієлов пише, нібито Лусваргі затримала ВО “Свобода” – “одна з головних націоналістичних організацій у країні, з довгою історією звинувачень у зловживанні та екстремістських діях”.
Що не відповідає дійсності, оскільки бразильський терорист був затриманий активістами організацій “С14”, “Національного корпусу” та групи “Традиції і порядок”.

На думку Ігоря Гієлова, той факт, що Лусваргі був доставлений до СБУ, став проявом “політичної демонстрації, оскільки “Свобода” бажає, аби таких людей судили спецслужби, а не органи юстиції (sic!)”.

Реакція бразильської громадськості на статтю

Henrique Ajudarte Nassif: Помри вже там спокійно. Не проси допомоги. Ще один лівацький черв’як.

Cassio Nogueira: Авантюрист, який поїхав полювати на емоції в неправильне місце. Мав би лишитися [в Бразилії], купив би собі [звання] офіцера військової поліції у [штаті] Парá.

“Азновські” стандарти BBC/CNN”

Авторка Бразильської служби BBC видала статтю Quem é o guerrilheiro brasileiro capturado na Ucrânia (“Хто такий бразильський партизан, затриманий в Україні”) – теж, як кажуть, “чула дзвін”.
Вона пише, що затримання Рафаеля Лусваргі “було організовано ультраправими силами батальйону “Азнов” та “С14”.

Назва “Азнов” фігурувала в оригінальному тексті двічі. Згодом, після діалогу, редакція виправила назву в одному з рядків, залишивши помилку в іншому реченні. Скоріше за все, журналісти не чули про існування Азовського моря.

Найвдаліший момент репортажу – це характеристика Лусваргі, яку дав кореспондент ВВС в Києві Роман Лебедь: “Він [Лусваргі] розказував, що його використовували як хлопчика-для-пропаганди, аби надати позірної легітимності цього руху. Це схоже на те, що роблять активісти “Ісламської держави”, які використовують іноземців для підвищення престижу своєї справи”.

Крім того, авторка пише, що “незважаючи на насильство, продемонстроване [щодо Лусваргі] на відео, екс-партизан почувається добре”. Він “перебуває в безпеці після того, як до нього дуже вороже поставилися під час затримання”.

У такій країні, як Бразилія, де організовані злочинні угруповання влаштовують криваві розборки щодня, де масово вбивають поліцейських та простих громадян (у 2016 році в Бразилії зафіксовано найбільше насильницьких смертей у світі – 70,2 тисячі), де практикується знамените жорстоке вбивство під назвою “мікрохвильова піч” (коли на шию жертві надягають старі шини, поливають бензином та спалюють у публічному місці) трохи несерйозно називати “великою ворожістю” та “насильством” пару легких ляпасів, що їх Рафаель Лусваргі отримав під час затримання, відмовившись відповісти на прості питання. Та й навряд чи під час “катувань” жертв поять “Моршинською”.

У статті також згадується, що Лусваргі був обурений расистськими коментарями сепаратистів, які назвали його та інших південноамериканців “мавпами”.

Реакція бразильської громадськості на статтю

На сторінці BBC правила коментування досить жорсткі, але стаття була повністю передрукована на популярному бразильському порталі новин Uol.com.br, де отримала багато коментарів від користувачів інтернету.

celestelaporte: Зрештою він му*ак.., небезпечний! але неефективний… все, що робить – закінчується в’язницею, мусить мріяти стати [Карлосом] “Шакалом” сучасності! І чому Бразилія турбується про цього нікчему?

Rodrigo Júnior: Легко бути проросійськими, якщо ви ніколи не жили під чоботями радянського режиму.

a.assis.alves8408323: Він повнолітній! Має відповідати за свої вчинки! Аби тільки не почалася кампанія за його звільнення!

Eng195568: Дуже дивно чути, коли журналіст говорить про праві сили! [Українські] лідери просто дбають, щоб їхня країна не була розділена та не стала частиною Росії! Тип, про якого йде мова, порушник і нероба, та й біс із ним!

brunnocp: Я сподіваюся, що Бразилія не витратить жодного центу, щоб звільнити цього бандита.

Visitante: Яке красиве резюме, мабуть, спробує приєднатися до ІДІЛ!!!..

Marcio/SP/35: Типовий психопат. Якщо він виживе – повернеться в Бразилію, щоб спробувати почати політичну кар’єру, звичайно ж, у якійсь лівацькій партії!

Бачення центристів

Бразильський інформаційний портал центристської направленості O Estado de São Paulo, відомий як “Естадау” (Estadão), опублікував про затримання Лусваргі текст іспанського інформагентства EFE, який можливо, був найбільш збалансованим з усіх новин у Бразилії, присвячених затриманню їхнього терориста в Києві.

Матеріал Nacionalistas ucranianos capturam brasileiro que combateu com separatistas (“Українські націоналісти захопили бразильця, який воював на боці сепаратистів”), розказує про те, що “радикальні групи, пов’язані з грізним батальйоном “Азов”, відвели 33-річного Лусваргі до будівлі Служби безпеки України (СБУ)”. І, “як це видно на фото та відео, молодий націоналіст дав ляпасів бразильському громадянину”.

У статті йдеться, що “націоналісти, які провели Лусваргі по вулицях Києва із руками, зав’язаними за спиною, рішуче закликали СБУ пояснити звільнення [з-під арешту] іноземного громадянина, який вбивав українців”.

Зазначається також, що Лусваргі “змушений просити російського президента Володимира Путіна про обмін на українських солдатів, яких утримують проросійські сепаратисти”.

Реакція бразильської громадськості на статтю

Стаття не отримала багато відгуків на веб-сторінці видання, але зовсім інша ситуація на сторінці Estadão у Facebook.

Maurício Vieira de Andrade: Давайте припинимо оці дурниці про “бразильського громадянина” – він терорист, злочинець, його було заарештовано тут, у Бразилії, а потім він полишив країну, щоб убивати людей там [в Україні], захищаючи диктатуру Росії. Найбільше чого я хочу – це аби цей комуністичний психопат сконав у тюрмі.

Rubens Bulad: Найкраща новина тижня! Знову захопили цього брудного комуністичного щура! Цей злочинець, жалюгідний клоун, божевільний вбивця українців, зараз чудово відгребе від батальйону “Азов”! Він не повертається до Бразилії, живий або мертвий! Сподіваюся, він буде перекручений у м’ясорубці та перетворений у добриво для родючого чорнозему України! Слава полку “Азов”! Слава Україні!

Vinícius Lopes Do Nascimento: Вітаю, націоналісти, та зробіть із цього “розумника” приклад. Я не знаю, чи російське ярмо у регіоні можна подолати у такий спосіб, але я їх (націоналістів) розумію. Чого я не розумію, так це ідіотів, таких як оцей, що граються у “партизанський світ” десь посередині між Че Геварою і Гарібальді та якими рухає дурна романтика та манія величчі. [Лусваргі] міг би жити в Бразилії, насолоджуватися заробленим відпочинком після робочого тижня, але він потрапив у чужий конфлікт. Він точно повинен сконати.

Marcia Saparas: Добре зроблено, ще один бразильський лівак, який влазить у чужу країну!!! Націоналісти що? Україна – для українців, а не для справжнього фашиста ПУТІНА!!!
Розказуйте справжню історію та не маніпулюйте кривими ідеями, для цих бразильських неграмотних ліваків!! Лол-лол-лол! Що за лохи, Господи! […] Вбивці та повстанці без причини!!!! Ви знаєте, що цьому може зарадити – навчання та праця!!

Denys Camargo: Спочатку всі, хто читає про цю справу, повинні пошукати інформацію, що Росія робила з Україною в минулому, називається Голодомор, фільм “Гіркі жнива” розповідає про це. Вони [українці] більше не хочуть страждати від росіян, аж тоді з’являється бразилець, і він осоромлений на весь світ через свою дурість.

Luiz Gustavo Soares Thomazin: Вони не націоналісти. Це українці, які побачили, що в їхню країну вторглася Росія, та борються проти неї. Насправді вони дуже милі, навіть напоїли бразильця мінеральною водою.

У бразильських мережах можна зустріти також демотиватори щодо Лусваргі:

Лусваргі демотиватори _ (10) Лусваргі демотиватори _ (1) Лусваргі демотиватори _ (16) Лусваргі демотиватори _ (9) Лусваргі демотиватори _ (5) Лусваргі демотиватори _ (14) Лусваргі демотиватори _ (12) Лусваргі демотиватори _ (11) Лусваргі демотиватори _ (4) Лусваргі демотиватори _ (17) Лусваргі демотиватори _ (13) Лусваргі демотиватори _ (3) Лусваргі демотиватори _ (15)
<
>

Читайте також:
Бразильського бойовика “Л/ДНР” Лусваргі доставили у СІЗО Дніпра

12 найманців з-за океану.
Портрети бразильських терористів на Донбасі

Як інформувала “Новинарня“, бразильський найманець “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі – перший іноземець із “далекого зарубіжжя”, засуджений в Україні за участь у бойових діях на боці терористів.

Прибічник ідей сталінізму, нацизму та російського євразійства, Рафаель був затриманий СБУ по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” 6 жовтня 2016 року.

Новинарня” вирахувала його перша, провівши ОСІНТ-розслідування: Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”.

25 січня 2017 року Рафаель Маркус Лусваргхі був засуджений до 13 років ув’язнення з конфіскацією за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – “участь у терористичній групі чи терористичній організації” та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань” (від 3 до 8 років).

17 серпня 2017 року Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо Лусваргі та відправив справу Бразильця на повторний розгляд через порушення правила підсудності (його мали б судити в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині).
Це відбулося задовго до листопадових домовленостей у Москві й Мінську про “великий обмін полоненими”.

18 грудня джерело “Новинарні” повідомило, що Лусваргі включений до списків на обмін з ОРДЛО.
“Правове рішення щодо Лусваргі складне. Для обміну в ОРДЛО суд поміняє йому запобіжний захід. А потім (після обміну) оголосить у розшук“, – розповідав співрозмовник “Новинарні” у прокуратурі.

На початку 2018 року через юридичну казуїстику та позицію обвинувачення Лусваргі опинився на волі без запобіжного заходу у вигляді арешту. Однак йому не повернули документи, вилучені під час призначення попередніх запобіжних заходів.
Відтак Рафаел Лусваргі не міг виїхати ні в ОРДЛО, ні за кордон України. При цьому він вільно пересувався по Києву і працював у монастирі УПЦ МП Голосіївська пустинь.

7 травня Павлоградський міськрайонний суд постановив арештувати Лусваргі на 60 діб без можливості внесення застави.
Надалі його доправили до СІЗО в Дніпрі.

Читайте також:
Суд Лусваргі: війна, вина, каяття і каторга

Смерть, яка переслідує бразильського терориста Рафаела Лусваргі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна