“Помилялася, але щиро”. Тимошенко висунулася в президенти на тлі “кіборгів”

доповнено

Дев’ятий етап 14-го з’їзду партії ВО “Батьківщина” висунув у президенти свою лідерку, колишнього прем’єр-міністра України, народну депутатку Юлію Тимошенко.

Таке рішення ухвалили учасники зібрання, яке відбулося в Палаці спорту у Києві у вівторок, 22 січня – в День соборності України.

“Зрозуміло, що ми всі підтримуємо Юлію Володимирівну. Але треба робити все, як книжка пише – бо, не дай Боже, тебе не зареєструють. Ми прослухали виступи, ми почули програмну заяву кандидата в президенти – перейдемо до справи”, – заявив головуючий Іван Кириленко.
“Одноголосно!” – оголосив він підсумки голосування, глянувши на ліс рук у вщерть заповненому Палаці спорту – на центральному майданчику та на трибунах.

Фото: Твіттер Роман Романюк

Перед цим лідерка рейтингів протягом двох годин і десяти хвилин виступала зі сцени, поперемінно читаючи із суфлера та роблячи відступи. Її закликала до виступу дочка Євгенія.

Зокрема, Юлія Тимошенко запевнила що “після перемоги на президентських виборах не втратить жодної хвилини” – діятиме “негайно і сильно”, адже вже має план дій (“Новий курс”), розроблений на попередніх “Форумах єднання”.

“Це повна, всеохоплююча, кардинальна перебудова України в усіх її сферах на основі проекту, який розробили ми, українці”, – заявила Тимошенко.

Вона також нагадала свою біографію –  як “пережила в політиці й велику дружбу, і велику зраду”, і “завжди була в опозиції, навіть будучи у владі”.

Лідер “Батьківщини” пообіцяла, що на посаді президента триматиме курс на вступ до НАТО і Євросоюзу, пораділа за те, що Українська церква отримала томос про автокефалію, подякувавши присутньому патріарху Філарету.

Емоційним апофеозом форуму став вихід на сцену людей у військовій формі, які були представлені диктором як “кіборги” – захисники Донецького аеропорту. На підвищенні їх обіймала Юлія Тимошенко. Деякі учасники з’їзду, зокрема депутатка Олександра Кужель, плакали, коли ведучий називав імена героїв, дякував за мужність у жертовність. Зал підвівся, аплодував і скандував: “Дякуємо!”

Відповідно до оголошення, на сцену вийшли Микола Миньо із бтро Закарпатської області, який згодом перевівся у 80-ту десантну бригаду 15 днів оборонявся на диспетчерській вишці ДАПу, зараз він – голова Всеукраїнської спілки учасників бойових дій в АТО “Побратими України”; Микола Тихонов, позивний “Барин” (колишній воїн “Карпатської Січі” і 81 оабр); Василь Кузьмин, позивний “Кузьмич”; Віталій Григор’єв, позивний “Лєший” (одержав поранення біля позиції “Монастир”); Роман Смішник; Андрій Дедичев “Левітан”; Віталій Жигловський (нерозбірливо) “Снайпер”; члени “Батьківщини” медик Наталя Лозова, Валерій Лєсков.

Миньо і Тихонов виступили з промовами на підтримку кандидата в президенти Тимошенко, ще один неназваний ветеран прочитав вірш. При цьому Микола Миньо згадав, як у 2014 році вони “воювали в тапочках”.

Виступає Микола Тихонов

“Знаю, що бути головнокомандувачем у такі часи дуже непросто… І знаю, що потрібні якості є у Юлії Володимирівни”, – заявив Тихонов.

Один із промовців – Олег Кравець із розвідроти 28-ї бригади – назвав Юлю “єдиним політичним кіборгом України”. Згодом він пояснив журналістам: через те, що Тимошенко змогла пережити численні негаразди у житті.

Олег Кравець

Як можна було зрозуміти, оратори та інші присутні військові вже звільнилися з лав Збройних сил.

При цьому на сцені було значно більше людей у камуфляжі, ніж оголосив диктор.

Спостерігачі в цій групі помітили зокрема чоловіка, схожого на волонтера з галузі аеророзвідки Натана Хазіна, який сам не брав участі у бойових діях у ДАПі.

Натан Хазін підтвердив, що це він, і так прокоментував свою позицію для “BBC News Україна”: “По-перше, так, я не “кіборг”. Але мій підрозділ має назву “небесні кіборги”. Ми були тими людьми, які робили аеророзвідку біля ДАПу, і вся країна бачила ці кадри. Після того, як залишили аеропорт, все те відео, яке є з передової біля ДАПу – завдяки нашому підрозділу”.

“Я був у полоні. Я з перших днів війни на Донбасі – з 30 квітня 2014 року. Чи хтось питає, що я був в Опитному чи інших населених пунктах та робив аеророзвідку та коригування артилерії? Ці люди про це не згадують”, – додав Натан Хазін.

За його словами, поруч із Тимошенко на сцені було багато справжніх “кіборгів”, а також ветеранів боїв за Дебальцеве, “це, передовсім, пошана для них”.

“Чому військові не можуть підтримувати когось з кандидатів? Вони що, не люди?” – риторично запитав керівник “Аеророзвідки”.

Варто зазначити, що Юлія Тимошенко присвятила мілітарній тематиці велику частину свого виступу, вочевидь конкуруючи в цьому сегменті з виборчими месиджами президента Петра Порошенка.

Вона пообіцяла звільнити Крим і Донбас, повернути переселенців до їхніх домівок, забезпечити справжні реформи ЗСУ за стандартами НАТО. Також Тимошенко пообцяла, що вона як командувач не буде робити на війні та армії бізнес, не братиме “відкати” зі збройних контрактів.

Окремо лідерка “Батьківщини” представила членів свого “військового кабінету”, закликавши чоловіків у військових одностроях підвестися в їхньому секторі – серед них був екс-речник Генштабу ЗСУ й АТО Владислав Селезньов).

На з’їзді, в тому числі і з вуст самої Тимошенко, кілька разів прозвучало заперечення месиджу, приписаного неназваним опонентам, нібито “жінка не може бути Верховним Головнокомандувачем” українського війська. Прибічники Юлії Володимирівни запевняли, що, навпаки, якби армією керувала жінка, агресор не насмілився б напасти на Україну.
Сама Тимошенко назвала вдалим історичним прикладом командування княгиню Ольгу.

Серед промовців, які на з’їзді закликали голосувати за Юлію Тимошенко або в інший спосіб її підтримали, були один із засновнків Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова Геннадій Друзенко та екс-голова Одеської ОДА, колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі, який прислав відповідне відеозвернення. У трансляцію ввійшли також ролики, на якому на користь Тимошенко агітують бразильський письменник Пауло Коельо й інший кандидат у президенти – Валентин Наливайченко.

Фото: Reuters

Насамкінець Тимошенко пообіцяла українцям збільшення середньої заробітної плати в 3,5 раза (“за п’ять років середня заробітня плата і пенсія в Україні має досягнути рівня Польщі”), мікрокредитування для молоді та середнього класу, нову й сучасну реформу медичної галузі та доступне житло (“кожен, хто працює, отримає можливість купити квартиру”).

“Після того, як ми втілимо “Новий курс” у життя, не тільки українці повернуться до свого рідного дому, а й люди з інших країн приїдуть до нас зі своїм інтелектом, технологіями,  ідеями” – запевнила Тимошенко.

Її виступ був дуже емоційним і переважно позитивним.

“Я помилялась, але робила це щиро”, – сказала зокрема кандидатка, принісши вибачення.

Наприкінці вона закликала залу встати і взятися за руки під пісню “Україна – це я”. Ще одну патріотичну пісню, на сцені, виконав Олександр Пономарьов.

Камера показувала екс-президента Леоніда Кравчука, урядовця часів Януковича Володимира Семиноженка; екс-голову оргкомітету Євро-2012  Маркіяна Лубківського, який тримався за руки з Геннадієм Друзенком і депутаткою від “Батьківщини” Оленою Кондратюк; нардепа-БЮтівця Андрія Кожемякіна в генеральському мундирі з нагородами; чоловіка Олександра Тимошенка та інших.

Читайте також:
На висуванні Тимошенко в президенти Філарет подякував Порошенку за томос

Тимошенко заявила про свій “військовий кабінет”
і нову “стратегію миру” для Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна