Тимошенко заявила про свій “військовий кабінет” і нову “стратегію миру” для Донбасу

 

Лідер партії ВО “Батьківщина”, кандидат у президенти Юлія Тимошенко оголосила про створення “військового кабінету для розробки стратегії миру”.

Про це вона заявила у вівторок, 30 жовтня, виступивши на своєму передвиборчому форумі “Національна стратегія миру і безпеки” на території НСК “Олімпійський”.

“Я оголошую початок формування військового кабінету. Його склад буде оприлюднений до дня президентських виборів”, – сказала народна депутатка.

Ця група людей, за словами Тимошенко, займеться “розробкою стратегічних доктрин, наприклад, стратегії миру”, оскільки, на думку партійної лідерки, нинішня військова доктрина недосконала через прописані в ній завдання про повний перехід Збройних сил України на стандарти НАТО. Таке завдання вона назвала “утопією”.

Координувати створення “військового кабінету” Тимошенко доручила своєму однопартійцю, екс-нардепу й бізнесмену із Криму Андрію Сенченку, який у 2014 році був заступником голови адміністрації президента, а в 1990-х роках – заступником голови Радміну АРК.

Сенченко “має досвід врегулювання гострих конфліктів, що відбувались на півострові в ці роки”, цитує Тимошенко її прес-служба.

“У реальному житті Петро Порошенко затвердив воєнну доктрину лише через півтора року після початку війни, а завдання сформувати морську доктрину було поставлене лише на п’ятий рік війни, що довело ситуацію до ризику втрати Азовського моря”, – обурилась лідерка партії.

У своєму виступі Юлія Тимошенко також заявила, що “дипломатичні переговори щодо шляхів повернення миру в Україну будуть ефективними лише за умови побудови сильної та обороноздатної армії”.

При цьому вона оголосила про власну “стратегію миру” для Донбасу.

Тимошенко нагадала, що її фракція була проти такого “специфічного шляху досягнення миру, як закон України про особливий статус Донецької та Луганської областей” (насправді лідерка “Батьківщини” зманіпулювала його назвою).

“Бо це і є реальне замороження конфлікту, це і є часткова відмова від нашої території та збереження впливу країни-агресора на нашій землі”, – заявила політик.

“Жодної загальної амністії [бойовикам] без розбору. Жодного особливого статусу ні для Донецької, ні для Луганської областей бути не може! Нам потрібна нова Конституція, яка дасть повноваження та свободу всім громадам в Україні, але залишить нашу державу унітарною. Жодного федералізму не буде допущено, тому що це є шлях до нового сепаратизму”, – наголосила вона.

На переконання Тимошенко, Україні потрібна інша стратегія миру, головна ідея якої – “ув’язка безпеки і розвитку”.

“Я запропоную президентську ініціативу з безпеки та розвитку Донбасу для створення десятків тисяч робочих місць, модернізації економіки, для відбудови житла та цивільної інфраструктури. Буде створений Міжнародний фонд відновлення та розвитку Донбасу“, – цитує лідерку партії прес-служба.

За її словами, Українська держава має офіційно визнати “жертвами збройного конфлікту” всіх осіб, які вимушено покинули окуповані території Донбасу та Криму внаслідок агресії Російської Федерації.

Апелюючи до голосів переселенців, Тимошенко назвала “ключовою складовою нової стратегії миру” “гарантовану державою можливість безпечного повернення вимушених переселенців, внутрішніх біженців додому та розробку процедури повернення втраченої власності на окупованих територіях”.

“Ми запровадимо прозорий порядок встановлення права власності на житло, землю та майно і повернемо людям те, що в них нечесно, використовуючи зброю, забрали. Буде також створено фонд виплат матеріальної компенсації, зокрема на ліки та медобслуговування. Ми запровадимо спрощені адміністративні процедури отримання та відновлення всіх необхідних для життя документів для вимушених біженців, щоб вони могли отримати повноцінні українські документи – паспорт та все інше”, – додала депутатка.

Шлях до миру, на думку Тимошенко, забезпечить новий формат переговорів України зі світовими лідерами – “Будапешт плюс”.
Після перемоги на президентських виборах лідерка “Батьківщини” висловила намір запросити до України очільників країн-підписантів Будапештського меморандуму – США, Великої Британії, Росії, а також лідерів Франції, Китаю, Німеччини та представника ЄС.

“У нашій стратегії досягнення миру провідна роль відводиться Будапештському формату переговорів. Потрібен поглиблений формат – «Будапешт плюс». Туди мають увійти всі країни-гаранти територіальної цілісності та суверенітету України: насамперед – США і Велика Британія, і, безумовно, Україна та Росія. Але ми добре знаємо, що трохи пізніше до Будапештського меморандуму приєдналися Франція та Китай, а це посилює міць та потужність цих гарантій.  У цьому посиленому форматі обов’язково має бути і Німеччина, адже вона та персонально Ангела Меркель доклали максимальні зусилля, щоб спробувати припинити війну, розв’язану Росією в Україні. Окрім цього, на мій погляд, від ЄС було б доцільно запросити верховного представника ЄС у закордонних справах та політиці безпеки [Федеріку Могеріні]”, – розповіла Юлія Тимошенко.

Кандидатка впевнена, що “зміцнений і розширений дипломатичний механізм «Будапешт плюс» дозволить  повернути Україні свою «суб’єктність у переговорному процесі», відкриє перспективи включення в міжнародний порядок денний питання незаконної анексії Криму, яке не є предметом Мінських домовленостей”.

За словами Тимошенко, “Росія заплатить сповна за агресію, за смерть наших воїнів і мирних громадян, за їхні понівечені долі і скалічене здоров’я, за порушення прав людини, за вкрадене приватне і державне майно”.

Для отримання компенсацій, на думку Юлії Тимошенко, українська дипломатія мусить активно відстоювати порушені РФ права держави та її громадян у міжнародних судових інституціях, насамперед, у Міжнародному суді ООН, Міжнародному кримінальному суді, Європейському суді з прав людини.

“Голова партії повідомила, що її команда встановила та задокументувала декілька тисяч фактів заподіяння шкоди конкретним громадянам, що дасть можливість воїнам, які отримали поранення, родинам загиблих та вимушеним переселенцям отримати компенсації від країни-агресора”, – пише прес-служба “Батьківщини”.

“Якщо всі постраждалі українські громадяни подадуть позови проти держави-агресора, то загальна сума претензій, розрахована, згідно із практикою ЄСПЛ, перевищить 100 мільярдів євро. Це масштаб того, що можуть отримати наші громадяни за понівечене життя”, – зазначила політик.

Як інформує “Ліга”, під час виступу Юлії Тимошенко під спорткомплексом пройшла акція протесту проти її “нового курсу”. Учасники виступу розвісили плакати, що звинувачують Тимошенко в тому, що її плани нібито ведуть до капітуляції України перед Кремлем.

Читайте також:
Тимошенко каже, ніби Порошенко домовляється з бойовиками,
щоб ті захопили Донбас

Тимошенко звинуватила Супрун у незнанні російської мови. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна