У Києві відкрили меморіальний барельєф Симону Петлюрі

 

У Києві сьогодні, 21 січня, урочисто відкрили меморіальний барельєф Симону Петлюрі.

Пам’ятну дошку, виготовлену скульптором Василем Маркушем, встановлено на будинку під номером 2/4, що на розі бульвару Шевченка і вулиці, яка носить ім’я Петлюри.

Як повідомлялаНовинарня“, саме тут у січні 1918 року тривали бої підрозділів Армії УНР з більшовиками.

“За спогадами полковника Всеволода Петріва, Петлюра з Петрівим та іншими вояками відстрілювався тут від більшовицьких формувань Муравйова, які перебувалим тоді на залізничному вокзалі Києва”, – зазначили в Українському інституті національної пам’яті.

“Відкриття пам’ятного барельєфу Симону Петлюрі на вулиці його імені – ще один важливий крок на шляху увічнення одного з чільних діячів Української революції 1917-1921 років. Але недостатній. У рамках відзначення столітнього ювілею революції в столиці України має постати пам’ятник Головному Отаману та Голові Директорії УНР Симону Петлюрі. Адже його ім’я (поруч з іменами Мазепи та Бандери) стало одним із символів боротьби українців за свободу”, – стверджує голова УІНП Володимир В’ятрович, який був присутнім на відкритті меморіальної дошки.

У церемонії також взяли участь віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, міністр культури Євген Нищук; начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Герой України Ігор Гордійчук; керівники й представники УІНП, Міноборони, духовенства тощо.

22 травня виповниться 140 років від дня народження голови Директорії УНР, головного отамана УНР, державного, політичного та військового діяча, борця за незалежність України у ХХ столітті Симона Петлюри.

Читайте також:
У Вінниці відкрили пам’ятник Симону Петлюрі. ФОТО

Імені генералів УНР. У Києві з’явилося вісім нових вулиць

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна