У Києві відкриють барельєф на честь Симона Петлюри

 

У понеділок, 21 січня – напередодні сторіччя проголошення акта Злуки – в Києві урочисто відкриють меморіальний барельєф на честь Симона Петлюри.

Як повідомили “Новинарні” в прес-службі Українського інституту національної пам’яті, барельєф буде розміщено на будинку по вул. Петлюри, 2/4, що на розі бульвару Шевченка.

“Анотаційна дошка постане на символічному місці – на початку вулиці Симона Петлюри, де в січні 1918 року тривали бої підрозділів Армії УНР з більшовицькими заколотниками. За спогадами полковника Всеволода Петріва, Петлюра з Петрівим та іншими вояками відстрілювався тут від більшовицьких формувань Муравйова, які перебувалим тоді на залізничному вокзалі Києва”, – зазначили в УІНП.

Автор барельєфу – скульптор Василь Маркуш.

“Відкриття пам’ятного барельєфу Симону Петлюрі на вулиці його імені – ще один важливий крок на шляху увічнення одного з чільних діячів Української революції 1917-1921 років. Але недостатній. У рамках відзначення столітнього ювілею революції в столиці України має постати пам’ятник Головному Отаману та Голові Директорії УНР Симону Петлюрі. Адже його ім’я (поруч з іменами Мазепи та Бандери) стало одним із символів боротьби українців за свободу”, – стверджує голова УІНП Володимир В’ятрович.

У церемонії відкриття барельєфу візьмуть участь Павло Розенко – віце-прем’єр-міністр України, голова Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій; міністр культури Євген Нищук; начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Герой України Ігор Гордійчук; вокаліст гурту “Хорея козацька” Тарас Компаніченко; керівники й представники УІНП, Міноборони, духовенства тощо.

Захід призначено на 12:00 понеділка.

Головний отаман УНР Симон Петлюра та пам’ятник на його могилі в Парижі (кладовище Монпарнас).
Фото: Новинарня

Як відомо, цього року 22 травня виповниться 140 років від дня народження Симона Петлюри.

Читайте також:
У Вінниці відкрили пам’ятник Симону Петлюрі. ФОТО

“Таємний щоденник Симона Петлюри”: на старі граблі обома ногами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна