У Вінниці відкрили пам’ятник Симону Петлюрі. ФОТО

 

На Покрову у Вінниці відкрили пам’ятник Симону Петлюрі, державному та військовому діячеві часів Української Революції 1917-1921 років.

Як передає УНІАН, статую встановили на подвір’ї історичної будівлі за адресою вул. Петлюри, 15, де за часів УНР розташовувалося Міністерство пошт і телеграфів, а пізніше перебувала військово-похідна канцелярія головного отамана.

“Символічно, що пам’ятник Симону Петлюрі відкривають у Вінниці саме на 100-річчя Української Революції. Це перший крок для створення Музею тимчасової столиці Української Народної Республіки у нашому місті. До речі, у нас вже є його перший експонат – копія бойового прапора Третьої Залізної Дивізії Армії УНР, яка отримала цю назву на теренах Вінницької області”, – сказав міський голова Сергій Моргунов.

Мер міста подякував родині скульпторів Оврахів, які займались створенням пам’ятника, і Сергію Капусті, який профінансував його виготовлення.

Статую виготовлено з бронзи у натуральну величину. Симон Петлюра сидить на лавці, тримаючи у руках карту України, на якій вирізняються дві позначки – Вінниця як тимчасова столиця УНР та Київ – столиця держави, тимчасово окупована більшовицькими військами.

Основою ідеї формату пам’ятника стала відома фотографія, зроблена у 1919 році в Кам’янці-Подільському.

Відкриття монумента відбулося в рамках 2-го всеукраїнського фестивалю військово-історичної реконструкції “Вінниця – столиця УНР”, присвяченого 100-річчю Української Революції.

Після цього на площі Європейській відбулася історична реконструкція військових дій між арміями УНР, білогвардійцями та червоноармійцями.

Як писала “Новинарня“, пам’ятник Пелюрі заплановано спорудити також у Києві.

Читайте також:
Правдивий Петлюра: на студії Довженка за підтримки діаспори
знімають фільм про командувача військ УНР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна