“Україна буде пріоритетом”. Словацький голова ОБСЄ вперше відвідав Донбас

оновлено

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та його словацький колега, голова ОБСЄ Мирослав Лайчак у полудень в середу, 16 січня, відвідали контрольно-пропускний пункт на лінії розмежування “Станиця Луганська” в Луганській області.

Про це Клімкін повідомив у себе в “Твіттері”.

“На КПВВ «Станиця Луганська» – сніжно і сонячно. Розпочався насичений день. Спільно з головуючим в ОБСЄ Мирославом Лайчаком робитимемо все задля ефективної роботи СММ ОБСЄ і її вільного пересування, включно з Кримом і кордоном з РФ на Донбас”, – написав Павло Клімкін.

“Ніщо не дозволить краще зрозуміти, що відбувається насправді, ніж поїхати та на власні очі побачити реальний стан справ на Донбасі. Важливий сигнал підтримки з боку словацького головування в ОБСЄ”, – зазначив він, додавши фото засніженого узбіччя із вказівником “Обережно, міни!”

ДОПОВНЕНО. Під час візиту в контрольний пункт очільники міністерств закордонних справ України та Словаччини поспілкувались з громадянами,які перетинають лінію розмежування, що дало змогу краще зрозуміти реальний стан справ на Донбасі
Детально про функціонування КПВВ в межах діючого гуманітарного дорожнього коридору “Станиця Луганська – Щастя – Новоайдар” через лінію розмежування та роботу контрольних служб розповів начальник Лисичанського прикордонного загону Юрій Самбор, повідомив прес-центр ООС.

Він наголосив, що головним завданням для прикордонників зі складу Об’єднаних сил є безпекова складова – аби цивільні особи якомога скоріше та комфортніше перетинали лінію розмежування і не постраждали при цьому від агресії бойовиків. Водночас підрозділи Об’єднаних сил забезпечують надійний заслон для унеможливлення потрапляння з тимчасово окупованої території зброї, вибухівки та засобів терору.

Мирослав Лайчак та Павло Клімкін, підсумовуючи візит,відзначили особливу роль міжнародних спостерігачів у Донецькій та Луганській областях та зауважили, що вживатимуть все можливе задля ефективної роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Лайчак уперше відвідує Донбас у статусі головуючого в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Згідно з планом, цього дня має приїхати також у Сєвєродонецьк.

Напередодні, як відомо, глава МЗС Словаччини із колегами з країн Балтії та Польщі через погодні умови не зміг долетіти до Маріуполя.

Напередодні, 15 січня, Мирослав Лайчак відвідав Харків та взяв участь у відкритті почесного консульства Республіки Словаччина в місті.

Там він прокоментував питання про можливість створення бази місії ОБСЄ в окупованому Криму, зокрема в Керчі, для спостережень за ситуацією на Азовському морі: “Ми бачимо, що місія ОБСЄ з дійсним мандатом намагається підвищити свій моніторинг у зв’язку з подіями у Керчі. Якщо є бажання змінити та розширити мандат ОБСЄ, тоді, звичайно, ми до цього будемо готові. Але для цього потрібна згода усіх 50 країн-учасниць”.

На брифінгу в Харкові Мирослав Лайчак також зазначив, що Україна буде одним із пріоритетів під час головування Словаччини в ОБСЄ.

“Ми дуже зацікавлені в тому, щоб Україна стала безпечною і процвітаючою країною в її міжнародно визнаних кордонах”, – додав він.

Раніше Лайчак під час візиту в Україну зустрівся в Києві з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, міністром оборони Степаном Полтораком і представниками України в Тристоронній контактній групі.

Як інформувала “Новинарня“, минулого тижня під Попасною бойовики “ЛНР” збили безпілотник ОБСЄ.

Читайте також:
Окупанти вигнали спостерігачів ОБСЄ зі станції, через яку вивозили вугілля до Росії

В Україну на вибори президента прибуде 850 спостерігачів ОБСЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна